×

Beraadgeslagen

Duizeldorp

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: W.E.R.F.

Duizeldorp BeraadGeslagen Electronic 4.5 Beraadgeslagen – Duizeldorp Written in Music https://writteninmusic.com

We moesten er door alle drukke andere band- en projectperikelen van drummer Lander Gyselinck en toetsenman Fulco Ottervanger even op wachten maar wat hebben de mannen met Duizeldorp een overweldigend debuut gemaakt. Een geestverruimend album voor de eeuwigheid.

Als we Gyselinck en Ottervanger alleen al op basis van hun bekendste bands zouden moeten beoordelen zijn het twee jonge supersterren. Zowel STUFF. als De Beren Gieren hebben met hun twee verschenen albums alle verwachtingen allang overtroffen en een meesterlijke muzikale groei laten horen. Met LABtrio en STADT al net zo goed.

Beraadgeslagen is een duo als geen ander. Natuurlijk hoor je elementen terug van wat de mannen in hun andere bands doen maar Beraadgeslagen gaat muzikaal nog zoveel verder. De vrijheid die Gyselinck en Ottervanger toch ook al in hun bands kwijt kunnen rekken ze met Beraadgeslagen nog even lekker op. Ergens over de grens van wat we electronic, alternative en jazz noemen en ver daaroverheen vinden we de wereld die zij Duizeldorp noemen.

De eerste keer dat ik ze zag (op Leuven Jazz 2017) werd ik al volledig weggeslagen. En dat was een grote verrassing omdat vlak daarvoor heldendrummer Teun Verbruggen samen met keyboard/synthspeler Jozef Dumoulin en Andrew Claes de soundtrack verzorgden voor het live tekeningen maken van graffitiartiest BONOM, het alias van Vincent Glowinksi en dat was een geweldige overrompeling geweest.

Beraadgeslagen ging daar met tracks van hun toen net verschenen gelijknamige EP nog eens overheen. En er werd vervolgens nog eens heel veel nieuws uitgeprobeerd. Hun mix van toekomstjazz, elektronica, prog, psychedelica en campy pop in de volledige vrijheid kwam die avond geweldig binnen. Zo’n optreden dat je bewust maakt dat je iets heel speciaals hebt gezien.

Het duurde even voordat Duizeldorp er was maar nu die er is weten we bij de eerst tonen weer waarom we gelijk van deze band hielden. Net als bij de eerste keer STUFF. of De Beren Gieren zien en horen heeft Beraadgeslagen dat ondefinieerbaar magische dat je gelijk met al je vezels de muziek in trekt. Muziek die zo heerlijk onvoorspelbaar en spannend is dat je geïntrigeerd blijft luisteren naar wat er nu toch steeds weer gebeurt.

Zo fraai verbeeldend als albumopener Wolkwerpen (prachtige titel) klinkt, zo heerlijk speels en dwars de opvolgtrack Bikini, met zijn verrassende tussenstukken, precies zoals we de mannen zo graag horen. Net als de daarop volgende titeltrack zijn het heerlijke tracks waar je als uitdagend muziekliefhebber wel zeer gelukkig van wordt. Van Isabellade, de enig gezongen track van het album, spat het glazuur van de tanden zo campy als het klinkt maar tegelijk zo verrukkelijk gedaan dat je er spontaan verliefd op wordt.

Het korte, duidelijk getitelde en lekker percussief knallende Beraadbeat vormt de opmaat van het geweldige Grindknuffel, dat met z’n dwarse ritmes en avontuurlijk keys en synths een van de hoogtepunten van het album vormt. Dit is muzikaal avontuur zoals we het de hele dag wel willen horen. Met het mooie Waltz zetten de twee mannen dan weer een tranentrekkend mooi sfeerplaatje op.

Het fijn springerige Elektroliefje zou zomaar uit de geest van Nederlandse synthheld Robert Jan Stips ontsproten kunnen zijn. Al duiken de mannen van Beraadgeslagen natuurlijk halverwege de track met lekker dwarse ritmes weer een geheel andere kant op. Albumafsluiter Deinze met zijn bizarre verkeersaanwijzing samples is dan vervolgens weer van een geheel andere orde. Met z’n funky ritme, prominente bas en soepele tegelijk dwarse keys en synthspel lekker vervreemdend en tegendraads. De exact juiste albumafsluiter.

Duizeldorp is een droomplaat. Een plaat die niet alleen een fraai tijdsbeeld is voor de excellente staat waarin de Belgische muziekscene momenteel verkeert maar tevens een album voor de eeuwigheid. En hoe mooi anders dan alle andere muziek die Gyselinck en Ottervanger maken, gewoon ook de perfecte aanvulling op die mooie albums van hun afzonderlijke bands. Dat Gyselinck en Ottervanger buitensporig getalenteerd zijn wordt met Duizeldorp nogmaals heel erg duidelijk.

Duizeldorp is uit via W.E.R.F. Records.



  1. Wolkwerpen
  2. Bikini
  3. Duizeldorp
  4. Isabellade
  5. Beraadbeat
  6. Grindknuffel
  7. Waltz
  8. Elektroliefje
  9. Deinze