×

Recensie

Electronic

19 november 2023

Beraadgeslagen

Altijd Bewust Bewegen

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: W.E.R.F. Records

Altijd Bewust Bewegen BeraadGeslagen Electronic 4.5 Beraadgeslagen – Altijd Bewust Bewegen Written in Music https://writteninmusic.com

Er is maar heel slecht genoeg te krijgen van de muzikale strapatsen van Beraadgeslagen, het duo van toetsenman Fulco Ottervanger en percussionist Lander Gyselinck die met hun eerste gelijknamige EP en een reeks overweldigende optredens in 2016 het muzikaal landschap veroverden.

Meteen bij Franse Vaart, de openingstrack van hun nieuwe, tweede, album Altijd Bewust Bewegen, weet je dat ook dit een geweldige muzikale trip gaat worden. Zowel Ottervanger als Gyselinck spelen al jaren in de voorste linie van de uitdagendere Europese muziekscene en dat is op hun tweede album, de opvolger van het meesterlijke Duizeldorp, wederom geweldig goed te horen.

Het fijne is dat de mannen in hun muzikale ontdekkingstocht altijd de groove in de gaten houden. Dat was al goed te horen in de eerste single van het nieuwe album Tennisles. Gelijk klonk daar weer dat heerlijk absurdistische en onnavolgbare electronic muziekveld waar de mannen met volle liefde doorheen schuimen.

Altijd Bewust Bewegen, hun ode aan de sport in negen songs, is een album dat net als hun eersteling even origineel, dansbaar als onvoorspelbaar is. Een album ook waarop filmische nieuwe wegen worden gezocht met Rockvrij Europa, het naar fusion neigende, verschrikkelijk lekkere Verre Vrienden, en Doelloze Doelman.

De charme van de songs van Beraadgeslagen is dat ze met hun songs en melodielijnen soms tegen camp aanleunen dan weer muzikaal zo vernuftig handelen dat je soms denkt dat het één het ander dus soms nodig heeft. Muzikaal zit dit album net als de vorige weer weergaloos in elkaar. Het muzikale vakmanschap, de liefde voor muziek en het plezier van het maken daarvan spat uit elke groef.

Luister in dit geval vooral ook eens naar zo’n track als Beweegreden. Echt zo’n track die alleen in de muzikale wereld van Beraadgeslagen kan bestaan. Prachtig hoe de track opbouwt daarna in rust nieuwe wegen zoekt om uiteindelijk weer glansvol naar boven te trekken. Kan niet anders dan een nieuwe liveklassieker in spé zijn. En dat gaat U Doet Mee U Zegt Nee zeker ook zijn met zijn lekker opdringerige ritmes en pakkende keys.

Altijd Bewust Bewegen is de uitstekende opvolger van Duizeldorp. Er worden genoeg nieuwe muzikale wegen ingeslagen om wederom vol te overtuigen. Dat Ottervanger en Gyselinck geweldige muzikanten zijn is al vele jaren duidelijk, net als hun drang naar nieuwe muzikale wegen en wat een genot om daar als luisteraar onderdeel van te mogen zijn. 1. Franse Vaart
 2. Altijd Bewust Bewegen
 3. Rockvrij Europa
 4. Verre Kennis
 5. Tennisles
 6. Doelloze Doelman
 7. U Doet Mee U Zegt Nee
 8. Beweegreden
 9. Franse Vaart Reprise

Kant A:

 1. Franse Vaart
 2. Altijd Bewust Bewegen
 3. Rookvrij Europa
 4. Verre Kennis

Kant B:

 1. Tennisles
 2. Doelloze Doelman
 3. U Doet Mee U Zegt Nee
 4. Beweegreden
 5. Franse Vaart Reprise