×

Recensie

Jazz

18 augustus 2017

Becca Stevens

Regina

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Ground Up!

Regina Becca Stevens Jazz 4 Becca Stevens – Regina Written in Music https://writteninmusic.com

De in New York geboren vocaliste Becca Stevens brengt het album Regina uit. Daarop presenteert de songschrijfster, die eerder al samenwerkte met Brad Mehldau, Esperanza Spalding, Snarky Puppy en Vijay Iyer, werk dat vooral geïnspireerd is door sterke vrouwen in de loop der geschiedenis.

Op dit nieuwe, door Troy Miller geproduceerde album Regina laat Stevens zich inspireren door een studie omtrent Queen Elisabeth I. Al gauw kwamen er andere koninginnen en figuren aan te pas en zo verruimde Stevens het perspectief van geschiedenis met onder meer literatuur en folklore (o.a. ook Ophelia, Venus, Elisabeth).

Het album Regina werd opgenomen tijdens verschillende opnamesessies in London en Brooklyn (New York). Stevens liet zich omringen door leden uit haar vaste begeleidingsgroep, al werd er ook ruimte voorzien voor enkele gasten zoals onder meer Michael League (Snarky Puppy), Jacob Collier (die ook als co-producer opduikt), soulster Laura Mvula en de legendarische David Crosby.

Al van jongsaf aan kwam Becca Stevens in aanraking met verschillende genres. En dat werkt door op haar album, want hoewel er onmiskenbaar invloeden zijn uit onder meer pop, folk en jazz brengt Stevens een mix die enkel aangeduid kan worden als haar eigen sound.

Met Regina als muze zoekt Stevens op het album heel ander terrein op dan wat vele fans van haar gewoon zijn. Na albums als Weightless en het recente Perfect Animal leek het de tijd om een andere koersrichting uit te gaan. Op het Regina album hoor je dus een artistiek herboren Stevens aan het werk. De leden van de Becca Stevens Band zijn nog wel aanwezig, maar het werkterrein is aanzienlijk verruimd.

Zo opent het album knap met het veelstemmige Venus, waar gastvocaliste Laura Mvula een bijdrage aan levert. Knap ook hoe ze het beeld van de over donker water voortschrijdende Venus kracht bijzet. Meteen legt ze de focus op sterke vrouwen en laat ze horen hoe ze als vocaliste en songschrijfster erg veel inspiraties verzamelde.

Met opvolger Lean On benadrukt ze het verhalende, ook al wordt hier wederom het vocale sterk beklemtoond. Kan ook moeilijk anders, als je als artieste over een erg bijzondere, soms aan Joni Mitchell herinnerende stem beschikt. Stem en song gaan echter steevast hand in hand.

Shakespeares’ Romeo+Juliet leverde de grondstof voor het door een op een hiphopbeat steunende Queen Mab, terwijl ze voor Well Loved gebruik maakte van de geschriften van Sei Shonagon (The Pillow Book). Het illustreert goed hoezeer Stevens zich voor dit Regina project documenteerde en research deed.

Ook muzikaal blijft Stevens van verschillende walletjes eten. Ginds een samenwerking met Jacob Collier, op de titeltrack dan weer gastinbreng van K Nita en Don Miggs. Ook muzikaal zit het snor, onder meer via de track Mercury die een opgewekte, rockende ode vormt aan Freddie Mercury (Queen).

De samenwerking met gitarist en songschrijver David Crosby blijft ook hier op dit Regina album overeind. Niet toevallig want Crosby heeft als voormalig lid van Crosby, Stills, Nash & Young natuurlijk een oor voor melodie, maar ook inzake meerstemmigheid.

Toch is het vooral de afsluitende Stevie Wonder cover As die ons erg inneemt, vooral omwille van de samenwerking met Jacob Collier. Die vormt misschien wel de ultieme lovesong en zet zo soulvol, maar zelfzeker de kracht van vrouwen in de verf. De kracht van de onophoudelijke liefde van een moeder voor haar kind, daar kan natuurlijk niets tegenop.

Regina is een album dat op erg natuurlijke wijze het vocale talent van Becca Stevens goed in de verf zet. Stevens experimenteert met verschillende stijlen en genres, wat een bijzonder album oplevert. Van extraverte passages als Queen Mab tot meer fragiel en dromerig materiaal als We Know Love of de folky weemoed in de titeltrack is Regina vooral een album van koninklijke allure om te ontdekken. 1. Venus
 2. Lean On
 3. Both Still Here
 4. 45 Bucks
 5. Queen Mab
 6. We Knew Love
 7. Mercury
 8. Regina
 9. Harbour Hawk
 10. Well Loved
 11. Ophelia
 12. The Muse
 13. As