×

Recensie

Pop

08 juni 2013

Beach Boys

The 50th Anniversary Tour

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Capitol

The 50th Anniversary Tour Beach Boys Pop 2.5 Beach Boys – The 50th Anniversary Tour Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe levensvatbaar zijn The Beach Boys vijftig jaar na hun debuut. De ‘boys’, voor zover nog in leven, zijn inmiddels letterlijk bejaarden, want de zeventig gepasseerd. Dat ze het in de studio nog konden, bewezen ze in 2012 met het verrassend geslaagde album That’s Why God Made The Radio, waarop groepsgenie Brian Wilson – gelukkig ook weer in de gelederen – de band een aantal prachtige nieuwe songs bezorgde. Als dit het slotakkoord van een halve eeuw Beach Boys was geweest, was het een waardig einde geweest.

Maar de koek was nog niet op, want in het kielzog van dit album ondernam de groep een jubileumtournee. Met vijf van de zeven ‘oerleden’ die in de glorietijd al deel uitmaakten van de band. Drummer Dennis Wilson verdronk in 1983, zijn broer Carl Wilson, gitarist, belangrijk componist en vocalist, overleed een paar jaar geleden aan kanker. De enige overgebleven Wilson, Brian, leefde lang in onmin met leadzanger Mike Love, zijn neef en medeoprichter van de band, maar kennelijk waren de betrekkingen weer aangehaald.

The Beach Boys Live – The 50th Anniversary Tour laat 41 songs uit het rijke oeuvre van de groep horen. En echt slecht klinkt het niet. De groep die zo beroemd is om haar samenzang klinkt ook live in 2012 nog zeer overtuigend. Maar toch: is het de groep wel? Bekend is dat Brian Wilson, die zelf zijn eigen vocalen uit de jaren zestig al decennia niet meer kan reproduceren als gevolg van overmatig druggebruik in de jaren zeventig, in de afgelopen vijftien jaar op het podium stond met de groep Wondermints, die als een soort ‘Beach Boys Soundmixshow’ perfect alle gaatjes wist op te vullen die Brian zelf liet vallen.

Op dit album is Brian ook te horen als vocalist, net als Mike Love, Al Jardine en Bruce Johnston. Op het moment dat zij solo zingen, klinkt het zuiver, al is de kraak op de stem, die onlosmakelijk met het ouder worden is verbonden, duidelijk hoorbaar. Luister maar naar Disney Girls door Johnston, naar I get Around en Love of God Only Knows door Brian. Zodra er weer wordt samengezongen, en ook de muzikanten van The Beach Boys Band – dat zijn er negen, volgens de hoesinfo – zich in de strijd werpen, klinkt het als vanouds. Maar dan hebben we het wel over vijf Beach Boys met negen man aan ‘steuntroepen’.

Is dit erg? Natuurlijk niet. Een band die een halve eeuw na dato nog steeds de sfeer van zon en jeugdigheid weet op te roepen voor een gezellige avond nostalgie heeft alleen al om die reden bestaansrecht.

Bijkomend pluspunt: in deze jubileumshow is ook ruimschoots aandacht voor de wat meer ingetogen kant van The Beach Boys, zoals die na hun surfperiode (1962-1965) steeds meer zichtbaar werd. Voorbeelden zijn nummers als The Little Girl I Once Knew en When I Grow Up, die in 1965 al vooruitblikten op de genialiteit van Pet Sounds, maar ook prachtige songs uit de vroege jaren zeventig, toen de groep als bonafide albumband aan de weg timmerde: Add Some Music To Your Day, California Saga: California, Marcella en All This Is That.

De twee overleden Wilson-broers zijn digitaal ook bij het reünie-concert aanwezig: Dennis zingt zijn Forever (uit 1970) op het beeldscherm achter het podium, terwijl de band hem live begeleidt, met Carl wordt dezelfde truc uitgehaald in God Only Knows.

Samenvattend verdient dit live-album van The Beach Boys, als document van een uniek en op veel punten geslaagd optreden drieënhalve ster. Helaas is de aftrek van één ster wel op zijn plaats omdat de gereanimeerde groep toch niet lang genoeg houdbaar bleek om de periode tussen het concert en de cd-release te overbruggen.

Mike Love, neef van de drie Wilson-broers en een van de oprichters van The Beach Boys, heeft tegenwoordig de rechten op de naam The Beach Boys. Hij heeft in zijn onmetelijke wijsheid besloten Brian Wilson, het absolute Beach Boys-genie, de enige nog levende Wilson-broer en verantwoordelijk voor Pet Sounds, Smile, Good Vibrations en tientallen andere klassiekers, te…ONTSLAAN.

Daarmee bewijst deze ‘popie Jopie’ van de groep, de man die The Beach Boys in de jaren zeventig, toen Brian in de kreukels zat vanwege de drugs, al omvormde van relevante rockband tot ‘oldies-act’, zich opnieuw als kortzichtige materialistische klootzak.

Dat was al min of meer bekend, maar de comeback van de originele groep, met een niet onaardige plaat vorig jaar, bleek tegen die achtergrond een verrassing in de categorie ‘het kan dus toch’.

Maar houd dat sprookje dan wel levend tot het in de winkels ligt.

Tracklisting The Beach Boys Live – The 50th Anniversary Tour

CD 1:

 1. Do It Again
 2. Little Honda
 3. Catch A Wave
 4. Hawaii
 5. Don’t Back Down
 6. Surfin Safari
 7. Surfer Girl
 8. The Little Girl I Once Knew
 9. Wendy
 10. Getcha Back
 11. Then I Kissed Her
 12. Marcella
 13. Isn’t It Time
 14. Why Do Fools Fall In Love
 15. When I Grow Up
 16. Disney Girls
 17. Be True To Your School
 18. Little Deuce Coupe
 19. 409
 20. Shut Down
 21. I Get Around

CD 2:

 1. Pet Sounds
 2. Add Some Music To Your Day
 3. Heroes And Villains
 4. Sail On, Sailor
 5. California Saga: California
 6. In My Room
 7. All This Is That
 8. That’s Why God Made The Radio
 9. Forever
 10. God Only Knows
 11. Sloop John B
 12. Wouldn’t It Be Nice
 13. Good Vibrations
 14. California Girls
 15. Help Me, Rhonda
 16. Rock And Roll Music
 17. Surfin’ USA
 18. Kokomo
 19. Barbara Ann
 20. Fun, Fun, Fun


 1. Do It Again
 2. Little Honda
 3. Catch A Wave
 4. Hawaii
 5. Don't Back Down
 6. Surfin' Safari
 7. Surfer Girl
 8. The Little Girl I Once Knew
 9. Wendy
 10. Getcha Back
 11. Then I Kissed Her
 12. Marcella
 13. Isn't It Time
 14. Why Do Fools Fall In Love
 15. When I Grow Up (To Be A Man)
 16. Disney Girls
 17. Be True To Your School
 18. Little Deuce Coupe
 19. 409
 20. Shut Down
 21. I Get Around