×

Recensie

Roots

13 september 2021

Bard Edrington V

Two Days In Terlingua

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

Two Days In Terlingua Bard Edrington V Roots 4 Bard Edrington V – Two Days In Terlingua Written in Music https://writteninmusic.com

Onlangs stuitten we op muziek van de in New Mexico residerende muzikant. Bard Edrington werkte samen met Boris McCutcheon en het duo leverde onder de naam HOTH Brothers  Tell Me How You Feel af, een behoorlijk indringend  werkstuk af.

Opnieuw vormt New Mexico het inspirerende achtergronddecor in een verweerd houten kerkje in het noorden van de uitermate dun bevolkte Chiuahua woestijn inviteerde Edrington op impuls van Bill Palmer er enkele favoriete muzikanten. Zo zorgt Karina Wilson naast vocale ondersteuning voor vioolbijdragen, de veel gevraagde Canadese muzikant Alex McMahon bepoteld de pedalsteel terwijl Palmer en broer Jim voor ritmische ondersteuning zorgen. In nauwelijks twee dagen werden de opnamesessies afgewerkt.

Edrington verwekt naast traditionele invloeden uit het Appalachen gebergte een behoorlijke dosis country blues uit de Mississippi Delta in zijn repertoire. Dat is meteen te merken in Ramblin’ Kind, een door akoestisch snarenwerk aangedreven relaas over een hardwerkende man die berooid in zijn oude Van woont. Verhalen die zich ontrollen over stoffige vlakten en verlaten mijngroeves en de vaak onomkeerbare gevolgen illustreren, Black Coal Long is zo’n schrijnend epos.

Sporadisch duiken gedichten van oma Mabel op, die worden verwerkt in songs zoals A New Day on the Farm over het harde leven van een pachtersfamilie in Arkansas.  Dog Tags 1942 is eveneens van oma afkomstig en wordt naast de alomtegenwoordige fiddle met banjo begeleid. Het wat bizarre met vervormde onheilspeelende klanken aangestuurde Strange Balloon componeerde Bard samen met zijn zoon Edrington VI.

Het uitbundige Ma Chérie zingt Edrington samen met Zoë Wilcox die eveneens bij Althena’s Gaze betrokken was. Edrington heeft een uiterst geschikte stem er huist een gesmoorde snik in zijn timbre om die oude vaak donkere, desolate verhalen geloofwaardig over te brengen met een al even authentieke instrumentatie. 1. Ramblin' Kind
 2. Property Lines
 3. Shut The Screen Door
 4. A New Day on the Farm
 5. Bard and the Bears
 6. Strange Balloon
 7. Ma Chérie
 8. Masterpiece of St. Mark's Square
 9. Black Coal Lung
 10. Ethena's Gaze
 11. Dog Tags 1942
 12. No Reason