×

Recensie

World

14 juni 2006

Badi Assad

Wonderland

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edge Music

Wonderland Badi Assad World 4 Badi Assad – Wonderland Written in Music https://writteninmusic.com

Ze heeft een Afrikaans klinkende naam maar komt wel degelijk uit Brazilië. Badi Assad (1966) komt uit Sao Joao da Boa Vista, een klein dorp in de staat Sao Paulo, afkomstig uit een deels Libanese familie.

De muziek werd er met de paplepel ingegoten door haar ouders, ook wel bekend als het gitaarduo Sergio & Odair Assad. Op haar achttiende won ze reeds haar eerste prijzen voor haar gitaarspel en op 23-jarige leeftijd bracht ze haar eerste album Danca dos Tons uit.

In 1994 maakt ze op Chesky Records met het album Solo haar Amerikaanse debuut en besluit daar drie jaar later zelfs naartoe te verhuizen als ze door het Amerikaanse gitaarblad Guitar Player, naast Tom Morello en Ben Harper wordt uitgeroepen tot gitaartalent van de jaren 90.

Ze houdt qua albums vast aan haar Braziliaanse achtergrond. Ze begint over de jaren meer en meer te spelen met jazzmuzikanten (wat haar een deal op het label van Lee Ritenour oplevert) en haar faam groeit gestaag. Toch besluit ze begin 2001 weer te vertrekken naar haar thuisland om daar met de grootste muzikanten te kunnen samenwerken.

Met haar voorlaatste album Verde maakt ze wederom haar reputatie waar met slim gekozen songs en uitstekend gitaarwerk. Ook haar nieuwe album Wonderland is een ware zegetocht te noemen. Of ze nu een eigen compositie  als Zoar speelt of de Eurythmics classic Sweet Dreams op een zeer bijzondere manier speelt, het wordt een echte Assad track.

Met songschrijvers als de Braziliaanse grootheid Lenine, Gonzaguinha, Tori Amos, Tom Jobim en Ze Roberto heeft ze een zeer sterke collectie songs gevonden. De fraaie arrangementen van de songs van onder meer Jaques Morelenbaum en Carlinhos Antunes en de medewerking van zanger songschrijver Seu Jorge maken dit nieuwe album nog meer de moeite waard. 1. Acredite Ou Não
 2. From United States Of Piauí
 3. 1000 Mirrors
 4. Distantes Demais
 5. Sweet Dreams
 6. A Banco Do Distinto
 7. Black Dove
 8. Zoar
 9. Vacilão
 10. O Mundo É Um Moinho
 11. One More Kiss, Dear
 12. O Que Seria?
 13. Estrada Do Sol