×

Recensie

Electronic

14 augustus 2016

Babyfather

BBF

Geschreven door: Bart Veenstra

Uitgebracht door: Hyperdub

BBF Babyfather Electronic 2.5 Babyfather – BBF Written in Music https://writteninmusic.com

‘This makes me proud to be British… This makes me proud to be British….. This makes me proud to be British…. This makes me proud to be British…. This makes me proud to be British…’ Wordt het al irritant? Zo ja, dan valt dit nog mee. Het nieuwe album van Babyfather kent een drietal nummer met geen enkele andere tekst met op de achtergrond een rustig pianodeuntje. Toch is deze song meer dan dat. Het dekt een enorm politieke lading.

Door de constante herhaling komt de politieke boodschap duidelijk naar voren. Het gaat over de opeenhoping van interpretaties over nationale identiteit, de uitsluiting van gemarginaliseerde stemmen tijdens momenten van nationale vieringen en over de door de staat georganiseerde publieke evenementen die als onzin worden gezien. Tot dusver de politieke boodschap achter deze plaat, want puur muzikaal is het nogal lastig om naar het album te luisteren.

BBF is een album dat hiphop en dance slechts af en toe op fraaie wijze weet te combineren. Het tweede nummer, Mediation met de Venezolaanse hiphopproducer Arca, kent een warme, aanstekelijke beat plus kalmerende rap. Ook Platinum Cookies is zeker het beluisteren waard. Het tempo van de beat ligt wat hoger en klinkt dansbaar. Het is daarom jammer dat het nummer slechts 1 minuut en 14 seconden duurt. Een korte duur van nummers geldt trouwens voor zo’n beetje heel het album.

Het album is daardoor voor het grote deel erg chaotisch. Veel nummers kennen geluiden van auto’s, sirenes, telefoons die overgaan, scheldkanonnades en andere ‘nummers’ kennen alleen een stuk tekst, zonder muziek, of andere vreemde geluiden. En alsof dat nog niet genoeg is, komt het stukje ‘This makes me proud to be British’ ook nog enkele malen voorbij. Uiteindelijk lijkt het erop dat Babyfather meer een verhaal probeert te vertellen dan dat hij echt een succesvol muzikaal album heeft willen maken.

Komen er op het tweede gedeelte (het album kent in totaal 22 nummers verspreid over vijftig minuten) nog noemenswaardige nummers voorbij? Jawel. Luister bijvoorbeeld eens naar N.A.Z., een nummer met een redelijk hoog tempo en redelijk ingezongen rap. Ook Killuminati zou een prima song zijn voor een hiphopradio. Gelukkig komt Arca in Deep nog een keer voorbij met wederom de warme, dansbare hiphopbeat. Al met al is het niet het meest makkelijk te beluisteren album, integendeel zelfs, maar het valt te respecteren dat Babyfather op een originele wijze zijn politieke statement wil maken. 1. Stealth Intro
 2. Greezebloc
 3. Meditation (Featuring Arca)
 4. Escrow
 5. Shook
 6. Motivation
 7. PROLIFIC DEAMONS
 8. Platinum Cookies
 9. Esco Freestyle
 10. Stealth
 11. God Hour (Featuring Micachu)
 12. N.A.Z
 13. Juice
 14. HELLS ANGLES
 15. Killuminatti
 16. Escrow 2
 17. Deep (Featuring Arca)
 18. Escrow 3
 19. The Realness
 20. Flames
 21. Snm (Featuring Arca)
 22. Stealth Outro
 23. Message