×

Recensie

27 mei 2013

Baby Guru

Pieces

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Inner Ear

Pieces Baby Guru Alternative 4 Baby Guru – Pieces Written in Music https://writteninmusic.com

Baby Guru is een van de interessantste bands uit Griekenland van de afgelopen jaren. Pieces is het tweede album van het trio dat zijn muziek uitbrengt bij Inner Ear, het Griekse label dat een flink deel van de alternatieve bands uit het land onder zijn hoede heeft en eerder opviel met de fraai vormgegeven cd van Etten.

De bandleden van Baby Guru luisteren naar illustere namen: Prins Obi, King Elephant en Sir Kosmiche. De groep heeft een gezonde obsessie voor krautrock, psychedelica en Afrikaanse percussie. Pieces ademt dan ook de late jaren zestig en de vroegere jaren zeventig. Opvallende songs, regelmatig gestut op een strak ritme en gekleurd door geestverruimende en bevreemdende geluiden en sferen. Baby Guru drijft tegelijkertijd nooit ver af van de Amerikaanse pop/rock-traditie: het openingsnummer Necessary Voodoo lijkt wel losjes gebaseerd op road songs als LA Woman en Radar Love. De mooie uitloop in het meer dromerige en psychedelische For Naked Sun laat echter al snel horen dat de band niet voor één gat te vangen is.

Amaye bijvoorbeeld is een bezwerende, sinistere krautrocktrack die zich als een drug onder je hersenpan nestelt. Met Dolomite Jollity verschiet de plaat echter weer snel van kleur: stevige, dreinende psychedelische pop vol prikkelende wendingen en vondsten. Hier is duidelijk een band aan het werk die intuïtief opereert; de subtiele, smaakvolle acceleratie halverwege de track is hier een sterk bewijs van. Say Say, met zijn heerlijk pompende (flanger-)bas is een mooie mix van motorische drive en zweverige pop en als zodanig een prima voorbeeld van de stijl van Baby Guru. Elders verrast de groep met meer akoestische, pastorale sferen zoals het met fluit verfraaide The Letter (reprise) of het Moby Grape-achtige Last  Summer. For Trish is het meest gangbare nummer en een leuk staaltje sixtiespop, zoals dat de afgelopen jaren door wel meer bands is gerecycled. De wat bizarre afsluiter Bog somt alle ingrediënten van Pieces nog even fijn op en is dan ook een mooi slotakkoord.

Pieces is een plaat waar je dit voorjaar en deze zomer wel even mee vooruit kunt. Het is een geestverruimend album dat intrigeert en inspireert, zonder dat je direct kunt spreken van een klassieker. De release van de plaat werd al eens uitgesteld maar gelukkig kwam van uitstel geen afstel. Dan hadden we deze opvallende muziek toch maar mooi gemist en het met aanmerkelijk meer voor de hand liggende retro-acts moeten doen. 1. Necessary Voodoo
 2. For Naked Sun
 3. Say Say
 4. The Things You Do
 5. Amaye
 6. Dolomite Jollity
 7. The Letter
 8. Children
 9. The Letter [Reprise]
 10. For Trish
 11. Last Summer
 12. Cyclamen Persicum
 13. Bog