×

Recensie

Roots

06 november 2016

Aynsley Lister

Eyes Wide Open

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Straight Talkin' Records

Eyes Wide Open Aynsley Lister Roots 3.5 Aynsley Lister – Eyes Wide Open Written in Music https://writteninmusic.com

Het fraaie schilderijtje dat het hoesje van de digipack siert, toont een jongeman voor het kamerhoge raam van een flat dat het panorama van een Amerikaans grootstad onthult, wellicht  New York City. Die ‘jongeman’ is Aynsley Lister, ondertussen bijna negendertig, speelde als teenager met Coco Montoyaen figureerde samen met Ian Parker en Erja Lyytinen in een prille editie van Blues Caravan. De Britse gitarist timmert al bijna twintig jaar stevig aan de weg in bluesrockland met een eigen repertoire. In het geval van Lister is de term bluesrock wellicht te beperkt, onder het motto ‘eyes wide open’ exploreert hij een meer genuanceerde en gevarieerde variant dan doorgaans gebruikelijk in het genre.

De meeste nummers, zelfs de tragere als Time drijven nog steeds op vingervlug snarenwerk opgehitst door machtig orgelspel van de alomtegenwoordige Bennett Holland en voortgestuwd pompende baslijnen van Steve Amadeo, die met  Boneto Dryden de ritmesectie vormt. Er is niks met de verrichtingen van het begeleidende trio, dat op gezette tijd met een blazerssectie versterkt wordt zoals in Everything I Have To Give. Daarbij profileert Lister zich onveranderlijk als een uitzonderlijk begaafd snarenman.

Echt interessant wordt het als even van de platgetreden paden van het bluerockgenre afgeweken wordt. Dat gebeurt in Il Grande Mafioso, een door akoestische intro op Spaanse gitaar ingeleid verhaal over de nooit aflatende dreiging in het gangstermilieu dat uitmondt in een langgerekt epos (ruim 7minuten) met inventieve gitaarinterventies waarbij tremelo en vibrato-effecten voor een bijzondere klankkleur zorgen. Nog fraaier klinkt het jazzy Dishevelled met sprankelend pianospel dat overloopt in de prachtige verstilde intro Troubled Soul die op zijn beurt overgaat in Kalina, het schrijnende relaas van Kalina Makaewicz, een jonge studente die vorig jaar zelfmoord pleegde in London.

Het op soepele ritmiek gebouwde Right As Rain is afkomstig van  Tommy Castro  de door Lister bewonderde gitarist uit San Francisco het is ongetwijfeld het meest soulgetinte nummer dat we hier aantreffen, samen met het op weerom fijn orgelwerk wandelende Other Part Of Me. Als bonus krijgen we nog  een lekker groovend Hold  You To It. Eyes Wide Open is een verdienstelijke opvolger van het uit 2013 daterende Home en op 18 en 20 november concerteert Aynsley Lister in Oldenburg en Apeldoorn.

Bonus Track:

13.Hold You To It 1. All Of Your Love
 2. Everything I Have To Give
 3. Il Grande Mafioso
 4. Won’t Be Taken Down
 5. Time
 6. Dishevelled
 7. Troubled Soul (intro)
 8. Kalina
 9. Handful Of Doubt
 10. Right As Rain
 11. Other Part Of Me
 12. Stay