×

Recensie

Alternative

19 oktober 2011

awkward i

Everything On Wheels

Everything On Wheels awkward i Alternative 4 awkward i – Everything On Wheels Written in Music https://writteninmusic.com

Twee jaar geleden verraste awkward i vriend en vijand met het prachtige debuutalbum I Really Should Whisper en overal werd het album met juigende recensies ontvangen. awkward i draait vooral, hoe je het ook went of keert, om frontman en liedjesschrijver Djurre de Haan, die tevens de bassist van Aloma Race Track is. Nu is awkward i terug met het tweede album Everything On Wheels.

We openen met de liefelijk opgebouwde titeltrack Everything On Wheels. Na alleen gitaar en zang valt de viool bij en meteen wordt een melancholische sfeer neergezet. Zodra de drum erbij komt word je direct gegrepen en zit je in de plaat. Wauw, heerlijke opener die met de stem van Djurre sprankelt. We vervolgen onze weg via Your Arrival. Een ingetogen song die nog eens de kwaliteit van de Haan onderstreept.

De songs moeten het over het algemeen hebben van een mooi instrumentaal tapijt van diverse pluimage. Zo smelten gitaar, viool, cello, mandoline, tamboerijn, percussie, drum en bas of tweede stem samen, maar liggen ze nergens de zang van Djurre in de weg. Frans Hagenaars (productie voor onder andere Aloma Race Track, Bettie Serveert, Darryl-Ann, Moss, GEM, Johan, LPG) die de opname & productie voor zijn rekening heeft genomen levert wederom een puik stukje werk af.

In de studio is Djurre overigens bijgestaan door Diederik Nomden (ex-Johan, ex-Daryll-Ann), Susanne Linssen (Hospital Bombers) en Bo Koek (ex-Kopna Kopna en Kitty Contana). Tijdens de liveshows zal ook bassist Geert de Groot (Scram C Baby, ex-Fatal Flowers) aan de groep worden toegevoegd.

Songs als Let’s get Ready To Die (prima samenzang), My Filthy Entourage of Hannah Hung Heavy (schitterende violen) glijden als een racewagen voorbij. Your Oxygen Mask doet me bij tijd en wijlen zelfs vergelijkingen maken met de laatste albums van Zita Swoon. Na de stuwende en dwingende opening glijdt de song over in een ingetogen & breekbare tune. Wat een topsong!

Via The Unknown Character en een kerkorgel met Djurre’s zang op Your Autograph bereiken we na iets meer dan een half uur het abrupte einde van de plaat. Dit smaakt naar meer… Veel meer.  1. Everything On Wheels