×

Recensie

Soul / Hiphop

27 april 2014

Avery Sunshine

The Sun Room

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Shanachie

The Sun Room Avery Sunshine Soul / Hiphop 4.5 Avery Sunshine – The Sun Room Written in Music https://writteninmusic.com

Vier jaar na het in eigen beheer uitgebrachte debuutalbum is Avery Sunshine klaar voor het grotere werk: haar nieuwe album The Sun Room verschijnt op een groter label en aan de PR wordt steviger getrokken. En het effect van die nieuwe strategie laat resultaat zien, want Avery Sunshine’s naam begint steeds meer in zwang te raken.

Voor goede, degelijke soul/R&B is nog altijd ruimte. Evenals voor nieuw, opvallend talent. Avery Sunshine is weliswaar alweer een paar jaar actief, maar de doorbraak naar het mainstream publiek moet nog plaatsvinden. En The Sun Room zou daar goede diensten mee kunnen bewijzen.

Avery Sunshine zou op het eerste gehoor geschaard kunnen worden in de categorie zangeressen waar ook Joss Stone deel van uitmaakt. Alhoewel er zeker verwantschap is, is Avery Sunshine geen kloon van Stone. Bovendien is er voor goede soulzangeressen altijd wel plaats en is het alleen maar toe te juichen als het genre door mensen als Avery Sunshine in leven wordt gehouden.

The Sun Room klinkt comfortabel en lijkt Avery Sunshine geen enkele moeite te hebben met de brede aanpak die op The Sun Room te horen is. Zoals Call My Name: een slepende en zwoele R&B-track, zonder een verkeerde sfeer op te roepen, een gevaar dat al snel op de loer ligt in het genre. Gelukkig blijft het effectbejag uit. En daardoor meteen al een classy track. Het 60’s soul gearrangeerde I Do Love You ligt dicht bij de stijl van Joss Stone en is het eveens een nummer dat blijft hangen. Ook Meditation # 1/ Mediation #2 behoort tot de albumfavorieten: de liefhebbers van iemand als Erykah Badu zullen dit twee prettige nummers vinden. En het blijft maar doorgaan op The Sun Room: Love Won’t You Try It, One Fool Ahead, Time To Shine: zonder uitzondering composities van hoog niveau en tillen deze killertracks het album verder de hoogte in.

En bij het bereiken van het laatste nummer Safe In His Arms kan de conclusie al snel worden getrokken: The Sun Room is een puik album geworden, dat best nog wel met de speelduur verdubbeld had kunnen worden, want de albumtijd zit er sneller op dan verwacht. Er is lang aan gewerkt en dat is eraan af te horen: een eerlijke, warme produktie en in combinatie met de gloedvolle zang van Avery Sunshine is dit een album om de komende maanden goed door te komen. Na de zoveelste beluistering groeit The Sun Room alleen maar en wordt de behoefte om dit talent live aan het werk te zien alleen maar groter. En die behoefte wordt snel bevredigd, want Avery Sunshine is te zien én te horen op zaterdag 3 mei in Bird in Rotterdam en zondag 4 mei in de Northsea Jazz Club in Amsterdam. En voor wie het nog niet begrepen had: The Sun Room is niet voor niets Album van het moment.

Meer informatie over het optreden van Avery Sunshine in de North Sea Jazz Club in Amsterdam: check http://www.northseajazzclub.com/event/averysunshine/

Tracklisting The Sun Room

 1. Call My Name
 2. Love (Won’t You Try)
 3. S.Y.W.I.G.T. (Interlude)
 4. Nothing to Something
 5. I Do Love You
 6. Time to Shine
 7. Everything
 8. One Foot Ahead
 9. Sweet Afternoon
 10. Trust (Interlude)
 11. See You When I Get There
 12. Safe In His Arms


 1. Love (Won't You Try)
 2. Call My Name
 3. S.Y.W.I.G.T (Interlude)
 4. Nothing to Something
 5. I Do Love you
 6. Time to Shine
 7. Everything
 8. One Foot Ahead
 9. Sweet Afternoon
 10. Trust (Interlude)
 11. See You When I Get There
 12. Safe in His Arms