×

Recensie

Alternative

29 april 2016

Aurora

All My Demons Greeting Me A Friend

Geschreven door: Bart Veenstra

Uitgebracht door: Decca

All My Demons Greeting Me A Friend Aurora Aksnes Aurora Alternative 4 Aurora – All My Demons Greeting Me A Friend Written in Music https://writteninmusic.com

Vanaf het eerste moment dat ik het nummer Running With The Wolves hoorde was ik verkocht. Toch is dat slechts één nummer van een album waarop twaalf songs staan, de deluxe versie kent er zelfs vijf extra. Voorlopig blijft het mijn favoriet, maar ook de overige nummers zijn om van te smullen. Aurora’s debuutalbum klinkt sprookjesachtig, is fantasierijk en is op schitterende dan wel krachtige wijze gezongen.

Wat men bovendien niet moet vergeten is dat de Noorse pas negentien lentes jong is. Aankomende 15 juni wordt ze pas twintig, maar ze klinkt nu al zo volwassen in haar muziek, dat je zou denken dat ze al heel wat langer meeloopt in de muziekwereld. En dat terwijl ze pas, zoals ze zelf al eens aangaf, nog niet zo lang artieste is. Laten we beginnen met het hoogtepunt van het album: Running With The Wolves. De insteek van het nummer is dat mensen de natuur nodig hebben, maar die eigenlijk te weinig gebruiken. Bovendien zijn mensen, volgens Aurora, tegenwoordig veel te materialistisch. En de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ze daar zeker een punt heeft.

Dat de zangeres een enorme fantasie heeft blijkt wel uit Conqueror. Naar verluidt zou dit nummer gaan over een bepaald personage uit een door haar zelf verzonnen verhaaltje. Conqueror ziet ze zelfs als haar kleine broertje en met het nummer wil ze zeggen dat je als mens vooral op je eigen benen moet staan, in plaats van te wachten tot iemand anders je gaat helpen. Ook zijn bepaalde teksten niet bepaald wat je verwacht bij een negentienjarige. Het in tranen in slaap vallen, het huilen voor de wereld en je niet kunnen herinneren wanneer je de wereld er voor het laatst mooi uit zag zien. Het is donders goed te begrijpen wat ze bedoelt, want zo goed gaat het op veel vlakken niet in de wereld, maar iemand van negentien jaar oud zou ook wel wat meer mogen genieten van de dingen in het leven. Je bent tenslotte maar één keer jong.

Waar Running With The Wolves de meeste hitpotentie lijkt te hebben, zijn in nummers als Winter Bird, I Went Too Far, Warrior en Home goed te horen hoeveel kracht er in de stem van Aurora zit. Opvallend is verder ook de cover van Half The World Away van Oasis. Waar haar eigen nummers allemaal een hoog tempo hebben, is deze cover uiterst ingetogen. Desalniettemin is het een schitterende song.

Enfin, in combinatie met de piano’s, de zware drums (typisch Noors natuurlijk), gitaren en de synthesizer klinkt de muziek van Aurora vanaf een cd al prachtig. Wanneer je jezelf in probeert te denken hoe het live klinkt, kan het niet anders dan een waar spektakel opleveren. Aankomende zomer staat ze onder meer op Lowlands in Biddinghuizen en Rock Werchter in België. Wie haar eens in het echt wil zien, heeft daar dan in de zomer de kans voor. En probeer dan niet te veel te letten op het zenuwachtige gedoe met haar vingers, nee, let vooral op de prachtige muziek.

Tracklisting All My Demons Greeting Me A Friend:

 1. Runaway
 2. Conqueror (Jeremy Wheatley Mix)
 3. Running With The Wolves
 4. Lucky
 5. Winter Bird
 6. I Went Too Far (Jeremy Wheatley Single Mix)
 7. Through The Eyes Of A Child
 8. Warrior (Jeremy Wheatley Mix)
 9. Murder Song (5, 4, 3, 2, 1)
 10. Home
 11. Under The Water
 12. Black Water Lilie

Deluxe edition:

 1. Half The World Away
 2. Murder Song (5, 4, 3, 2, 1) (acoustic)
 3. Nature Boy (acoustic)
 4. Wisdom Cries
 5. Running With The Wolves (Pablo Nouvelle remix)


 1. Runaway
 2. Conqueror
 3. Running With The Wolves
 4. Lucky
 5. Winter Bird
 6. I Went Too Far
 7. Through The Eyes Of A Child
 8. Warrior
 9. Murder Song (5, 4, 3, 2, 1)
 10. Home
 11. Under The Water
 12. Black Water Lilies