×

Recensie

Electronic

05 november 2015

Arbeid Adelt!

Slik

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

Slik Arbeid Adelt Electronic 4 Arbeid Adelt! – Slik Written in Music https://writteninmusic.com

Slik is de eerste plaat van Arbeid Adelt! in meer dan twintig jaar. Het even bizarre als legendarische Vlaamse electropopensemble vond voor deze nieuwe plaat onderdak bij label Excelsior en producer Arne ‘Styrofoam’ van Petegem. Let wel: er is hier geen sprake van een comeback van de band. Nee, het gaat om een ‘wederwakkerwording’. Dat is iets heel anders. En de albumtitel mogen we lezen als een gebod.

De voornaamste ingrediënten van Slik zijn, eigenlijk net zoals ruim dertig jaar geleden, toen de band doorbrak: de vermakelijke, wat absurdistische teksten van Marcel Vanthilt, de lekkere old school synths en saxofoon van Jan Vanroelen en de splijtende gitaarerupties van Luc van Acker. Arbeid Adelt! heeft een prima alternatief geluid te pakken op Slik. Bovendien hoor je niet al te vaak Nederlandse teksten in een dergelijk muzikaal landschap. Ook wat dat betreft is de band decennia later nog steeds verfrissend.

Een nummer als 50000 Hihats met zijn opvallende tekst en elektropunkgitaar vergeet je niet gauw. Ook Apparaat biedt noise en verre van alledaagse teksten, deze keer over een – inderdaad – ‘apparaat’. Arbeid Adelt! observeert en beschouwt van een afstandje. ‘Is er iemand nog communist?’, horen we op Sarmakarma, een toegankelijkere track gelardeerd met de nodige rijmelarij.

Hier en daar zet Arbeid Adelt! wat zwaarder geschut in en betreedt men electronic body-gebied. Dat geldt zeker voor Navardauskas, Popcornmario en Niemandsland. Doet eerstgenoemde soms denken aan oude helden als Nitzer Ebb en Front 242, laatstgenoemde roept vooral associaties op met een voortjakkerende treinen en scheurende cirkelzagen. Tegenover het stevigere werk staat natuurlijk de nodige lichtvoetigheid zoals Mediterranee, pittige electropop met sax en een associatieve woordenstroom als tekst.

Toen Arbeid Adelt! in de jaren negentig haar activiteiten staakte was dat mede door de onrealistische verwachtingen van de platenbazen, die hoopte dat de band een alternatieve Clouseau zou worden. Wie de fijne mix van klassieke en modere electropop, zware electronic body en allerlei andere vreemde klanken en teksten van Slik hoort, kan niet anders dan blij zijn dat de band zich destijds niet definitief heeft laten inpakken. Arbeid Adelt! produceert met Slik een lekker eigenwijs electropopalbum. Het afsluitende Asta-Astra is wat dat betreft kenmerkend: een vlotte elektronische beat, nerveuze elektronica en dito sax en een bizar Germaans slot. Ja, de heren van Arbeid Adelt! zijn weer terug en dat mogen we weten. 1. Popcornmario
 2. 50000 Hi-Hats
 3. Apparaat
 4. Sarmakarma
 5. Navardauskas
 6. Stemmen
 7. Niemandsland
 8. Mediterranee
 9. Bedankt&totziens
 10. Systeem
 11. Asta-Astra