×

Recensie

Roots

07 december 2016

Angelina

Vagabond Saint

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Wonderful Sound

Vagabond Saint Angelina Roots 4 Angelina – Vagabond Saint Written in Music https://writteninmusic.com

In eerste instantie dacht ik bij beluistering van Vagabond Saint met een of andere zwarte bluestante uit de Mississippi Delta te maken te hebben. Niets is minder waar, Angelina groeide in het isolement van het Britse eiland Wight op met een muzikaal dieet van vintage rock’n roll en blues naast Little Richard en Jerry Lee Lewis herbergde vaders platencollectie blueslui als Blind Willie Nelson tussen old-time jazz en gospel. Vader leerde haar zingen en Angelina Grimshaw leerde het vak op de concerten met broer JC waarmee ze een akoestisch folk duo vormt.

Nu is er een werkstuk Vagabond Saint getiteld. Op de cover van die cd vinden we een ruw geborstelde afbeelding van een dame met lang donker haar, de gitaarkoffer in de hand, evenwel zonder gezicht, we zien enkel een okerkleurige vlek in de plaats. Nog voor we een enkele noot hebben gehoord  is onze interesse al gewekt en ze wordt nog beloond ook.  De vibrerende soulvolle zang die je in het op een doffe drumbeat geënte Dark Heart hoort is meteen een fraai voorproefje van een schijfje gevuld met intrigerende dustbowl countrysoul.

De zangeres uit Wight, ademt de mythische sfeer uit van de zwarte blueszangeressen in de Mississippi delta uit en ook de thematiek leunt aan bij die van haar zwarte sistas. Een hartverscheurend I Don’t Cry ademt een haast ondraaglijke desolaatheid uit.

Het flamboyante Rose Cascade rolt weliswaar op de golven van een elektronisch aangestuurde drumbeat maar het is nauw verwant met het ritme dat het hard labeur op de katoenvelden begeleidde en destijds de countryblues pioniers inspireerde. Angelina  luisterde ongetwijfeld aandachtig naar die primitieve, rurale klanken, “my blood is my river, feel stones in my shoes, sometimes I hear my heart beat boom like a cannon blast”, het klinkt als een stokoude gospel, dit uit Prayers and Grace geplukte fragment met gammele pianoflarden diep in de achtergrond.

Het op vervormde instrumentatie kronkelende Vagabond Saint klinkt al even onheilspellend. Er rest nog een schitterend luikje waarbij akoestische gitaarlijnen, sporadisch Angelinas doorleefde soulzang onderstrepen in Smokes Like A River, Wild Cloud en het bezwerende Magnola. Tijdloze countryfolk stuff die de argeloze luisteraar ongenadig bij het nekvel grijpt. Het moet van Karen Dalton geleden zijn dat een blanke vrouw zo begeesterend en pijnlijk, beklemmend de (country)blues preekte.

Tracklisting Vagabond Saint:

 1. Dark Heart
 2. Rose Cascade
 3. Mandolin Man
 4. I Don’t Cry
 5. January Butterfly
 6. Prayers and Grace
 7. Vagabond Saint
 8. Smokes Like A Dream
 9. Manola
 10. Wild Cloud
 11. Sometimes