×

Recensie

Roots

27 april 2017

Angaleena Presley

Wrangled

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Minning Light

Wrangled Angaleena Presley Roots 4 Angaleena Presley – Wrangled Written in Music https://writteninmusic.com

“Dreams don’t come true” zingt  Angaleena Presley. De uit Kentucky afkomstige weet waarover ze het heeft. In Nashville zette ze samen met Ashley Monroe en Miranda Lambert Pistol Annies op en  koos in navolging van haar vriendinnen voor het solopad met  het drie jaar gelden uitgebrachte American Middle Class

Ondertussen gaat de samenwerking aan de schrijftafel verder zoals blijkt in de openingssong, een ontnuchterend relaas over stukgeslagen dromen in een glamoreuze showbizz wereld, ontrolt zich op donkere dreigende gitaartwang, terwijl High School op een aanstekelijk ontwapenend fifties deuntje huppelt. Only Blood werd samen met Chris Stapelton gecomponeerd, het is een op traditionele country leest geschoeide murderballade.

In het ruw rockende Country, een wervelende met raps van Yelawolf doorspekte rodeorocker, komt het rebelse kantje even boven drijven met een striemende aanklacht tegen het conservatisme van de   countryradio. De jonge coalmines dochter wil wel op het uitgestippelde pad blijven maar het blijft een moeilijke opgave (Wrangled).

Mama I Tried is Angaleena’s persoonlijke antwoord en ode aan Merle Haggard, ze leerde overigens haar eerste gitaarakkoorden op de tonen van de bijna gelijknamige klassieker van de betreurde Bakersfield King. Een andere, ons recent ontvallen, geniale songsmid is hier zelfs ‘lijfelijk’ aanwezig. In Cheer Up Little Darling horen we niet alleen de gitaar en mandola van Guy Clark, voortreffelijk bepoteld door Shwan Champ. De  Texaanse songwriter dicteert in de intro met beverige stem de woorden van zijn allerlaatste song. Good Girl Down kwam met enige hulp van Rockabilly Queen Wanda Jackson tot stand en dat is duidelijk hoorbaar.

De fraaie vintage platenhoes refereert nadrukkelijk naar lang vervlogen tijden toen country nog  springlevend en spannend was. Angaleena Presley beperkt zich geenszins tot vrijblijvende retro maar verwerkt haar vlijmscherpe observaties en persoonlijke frustraties in een gevarieerd en avontuurlijk country repertoire. 1. Dreams Don't Come True
 2. High School
 3. Only Blood
 4. Country
 5. Wrangled
 6. Bless My Heart
 7. Outlaw
 8. Mama I Tried
 9. Cheer Up Little Darling
 10. Groundswell
 11. Good Girl Down
 12. Motel Bible