×

Recensie

Alternative

18 februari 2019

Andy Burrows & Matt Haig

Reasons To Stay Alive

Geschreven door: Kayleigh Mensinga

Uitgebracht door: Caroline

Reasons To Stay Alive Andy Burrows Andy Burrows & Matt Haig Alternative 4 Andy Burrows & Matt Haig – Reasons To Stay Alive Written in Music https://writteninmusic.com

Voor zijn nieuwe album heeft songwriter Andy Burrows dankbaar gebruik gemaakt van de teksten van de Britse schrijver Matt Haig. Burrows volgde Haig op Twitter en vroeg hem om samen een album te maken. Tot zijn verrassing durfde Haig het avontuur wel aan en het uiteindelijke resultaat mag er zijn, want Reasons To Stay Alive bewijst dat popmuziek en literatuur perfect samen kunnen gaan.

In het gelijknamige boek beschrijft Haig hoe hij een depressie overwon en weer leerde om van het leven te genieten. Dat genieten begint op het album met openingstrack A Different Game, een vrolijk nummer met een aanstekelijk refrein dat bovendien knap in elkaar zit. Daarmee is ook meteen de kracht van het album genoemd. Reasons To Stay Alive lijkt na een keer draaien alleen maar simpele liedjes te bevatten, maar dat is schijn. Het zijn namelijk stuk voor stuk geweldige composities met intrigerende teksten. Zoals het fraaie titelnummer dat met meerstemmige zang en een keur aan instrumenten een verpletterende indruk maakt. Reasons To Stay Alive is niet een alledaags popdeuntje, maar een compact klassenummer.

Single Barcelona werd al gespeeld tijdens de concerten die Burrows de afgelopen tijd in Utrecht en Amsterdam gaf. Volgens Burrows zelf is Barcelona een goed voorbeeld van de samenwerking tussen de beide heren. Het beste nummer van Reasons To Stay Alive is echter Hero. Wederom niet een standaard liedje dat afwisselend een couplet en een refrein heeft, maar er wordt geduldig naar een climax toegewerkt. Hero is typisch zo’n liedje dat bij iedere draaibeurt beter wordt. De gitaar van We Are Scientist-compaan Keith Murray heeft een hoofdrol en het drumstoeltje wordt bezet door goede vriend Dominic Howard van Muse.

Naast Howard is trouwens nog een andere vriend van Burrows op Reasons To Stay Alive te horen. Editors-frontman Tom Smith levert een bescheiden bijdrage in het achtergrondkoor van Handle With Care.

Een andere bestseller van Haig is How To Stop Time en ook hiervan is een mooie muzikale versie gemaakt. De tekst werd net als bij de rest van de nummers door Haig naar Burrows gemaild die er achter zijn piano gezeten de muziek bij maakte.

Voor de nodige afwisseling zorgt het laatste nummer Lost In Space dat totaal niet lijkt te passen bij de rest. Met buitenaardse geluiden en gesproken tekst van Ross John Stewart maken we een reis door de ruimte om na vier minuten weer terug op aarde te komen. Om te concluderen dat Reasons To Stay Alive een voortreffelijke plaat is geworden die alle lof verdient.  1. Reasons To Stay Alive