×

Recensie

Rock

02 juli 2019

The Black Keys

Let's Rock

Geschreven door: Kayleigh Mensinga

Uitgebracht door: Easy Eye Sound

Let's Rock The Black Keys Rock 3.5 The Black Keys – Let’s Rock Written in Music https://writteninmusic.com

Het Amerikaanse rockduo The Black Keys uit Akron, Ohio had in 2011 hun grote doorbraak in Europa met het album El Camino en vooral met de daarvan afkomstige hitsingle Lonely Boy. Dan Auerbach (zang, gitaar) en Patrick Carney (drums) brengen met Let’s Rock nu hun alweer negende album uit, dat volgens Auerbach een ode is aan de elektrische gitaar.

En dat is geen loze belofte, want het album is weer eens ouderwets recht voor z’n raap met veel dynamiek met z’n tweeën opgenomen. Let’s Rock staat vol met de rauwe rock die we van The Black Keys gewend zijn. Op de hoes staat een elektrische stoel afgebeeld. Inspiratie voor de titel kwam namelijk van de tot dood veroordeelde moordenaar Edmund Zagorski die vlak voor zijn executie nog iets mocht zeggen. Zijn laatste woorden voordat hij op de stoel werd gezet waren: ‘Let’s rock!’.

En rocken doet het openingsnummer Shine A Little Light gelijk. Het begint met een vette gitaarsound waarbij je meteen weet dat dit The Black Keys moeten zijn. Bij dit nummer is het moeilijk om stil te zitten, want voor je het weet knik je met je hoofd op het ritme van de gitaar en zing je ‘Shine a little light on my soul’ mee. Een hoog meezinggehalte heeft ook Lo / Hi, de eerste single die een aantal maanden geleden al te beluisteren was. Het heeft een riff die zo uit een willekeurig liedje van ZZ Top lijkt te zijn gehaald en de achtergrondzangeressen Leisa Hans en Ashley Wilcoxson vervullen een belangrijke rol.

Walk Across The Water is een welkom rustpuntje. Ingetogen zang en meer blues dan rock. Lekker achterover hangen en genieten. Nog iets beter is het voortreffelijke Tell Me Lies dat het hoogtepunt van Let’s Rock is. Wederom ‘laid back music’ met de gitaar in de hoofdrol. Een sound die een band als Wishbone Ash zo goed maakte in de jaren zeventig en tachtig. Heftiger wordt het weer met Every Little Thing.

Ook al is Let’s Rock een plaat die door de gitaar wordt gedomineerd, een gitaarsolo is zelden te horen. Every Little Thing vormt hier een uitzondering op, want de solo van Auerbach in dit nummer is subliem. Terug naar de jaren zeventig gaat het met het korte Sit Around and Miss You dat de sfeer van dit decennium, compleet met akoestische gitaar op de voorgrond, ademt.

Hiermee zijn de bijzondere liedjes wel besproken. Voor de rest zijn het nummers die je van The Black Keys mag verwachten. De titel voldoet sowieso aan de verwachtingen. De eerste helft is goed, daarna wordt het iets minder. 1. Shine A Little Light
 2. Eagle Birds
 3. Lo/Hi
 4. Walk Across The Water
 5. Tell Me Lies
 6. Every Little Thing
 7. Get Yourself Together
 8. Sit Around And Miss You
 9. Go
 10. Breaking Down
 11. Under The Gun
 12. Fire Walk With Me