×

Recensie

World

21 februari 2010

Ana Moura

Leva-Me Aos Fados

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Universal Music

Leva-Me Aos Fados Ana Moura World 4 Ana Moura – Leva-Me Aos Fados Written in Music https://writteninmusic.com

Na het grote succes van haar vorige album Para Além Da Saudade, waar de hit Os Búzios de basis voor legde, is Ana Moura nu terug met een puur en prachtig Fado-vervolg. Op Leva-Me Aos Fados (Neem mij mee naar een Fadohuis) schittert Ana wederom op maar liefst zeventien fraaie Fado-stukken. Begeleid door haar vaste muzikale partner Jorge Fernando, die jarenlang de gitarist van Amália Rodigues was, Filipe Larsen en Custódio Castelo zet Ana met de titelsong meteen de toon voor een rijk en gevarieerd album.

De warme sound en de meeslepende nummers, gedragen door haar krachtige doch gevoelige stem palmen je in, grijpen je bij de keel en laten pas weer los na het slotstuk Na Palma Da Măo. Hoewel dit volwassen album, net als haar met awards overladen voorganger, opnieuw van constant hoge kwaliteit is, springt een aantal nummers er toch uit. In het fraaie, triest klinkende Por Minha Conta vertelt Ana over het tegenstrijdige gevoel van graag alleen willen zijn, terwijl je op hetzelfde moment ook eenzaam en angstig bent. Het emotioneel beladen Rumo Ao Sul, dat ook het thema eenzaamheid kent, wordt gedragen door de prachtige gitaarbegeleiding en het grappige Não Ḗ Um Fado Normal, geschreven door zangeres Amélia Muge, is met percussie en achtergrondzang van Gaiteiros De Lisboa een verfrissende Fado-variant.

In thuisland Portugal is Leva-Me Aos Fados al Platina, met meer dan 20.000 verkochte albums en ook internationaal is haar ster rijzende! Rolling Stones-saxofonist Tim Ries werkte mee op haar vorige album en in 2007 mocht Ana Moura tijdens de tour van The Rolling Stones het nummer No Expectations samen met Mick Jagger zingen. Drie jaar later zijn die verwachtingen er natuurlijk wel en worden deze absoluut waargemaakt op de prachtplaat vol vakkundige viersterren Fado!

Voor wie geen genoeg kan krijgen van Ana Moura is gelijktijdig de cd/dvd Coliseu uitgebracht, een prachtige registratie van haar uitverkochte concert van 26 juni 2008 in het Coliseu dos Recreios te Lissabon. Met gastoptredens van haar ‘ontdekker’ Maria da Fé, Jorge Ferando en Beatriz de Conceição. Begeleid door José Manuel Neto (Portugese gitaar), José Elmiro Nunes (akoestische gitaar) en Filipe Larsen (akoestische basgitaar) speelt ze een mooie selectie nummers van haar eerste drie albums. De cd telt vijftien songs, de DVD zelfs twintig! 1. Leva-me aos fados
 2. Como uma nuvem no céu
 3. Por minha conta
 4. A penumbra
 5. Caso arrumado
 6. Talvez depois
 7. Rumo ao sul
 8. Fado das águas
 9. Fado vestido de fado
 10. Crítica da razão pura
 11. De quando em vez
 12. Fado das mágoas
 13. Águas passadas
 14. Que dizer de nós
 15. Não é um fado normal
 16. Esta noite
 17. Na palma da mão