×

Recensie

Roots

19 november 2015

Amy Helm

Didn't It Rain

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Membran

Didn't It Rain Amy Helm Roots 3.5 Amy Helm – Didn’t It Rain Written in Music https://writteninmusic.com

44 is niet de meest voorkomende leeftijd voor een solodebuut. Amy Helm, die zojuist met Didn’t It Rain haar eerste plaat onder eigen naam heeft uitgebracht, is dan ook allesbehalve een debutant. Om te beginnen was ze zangeres van de vanuit New York opererende folkband Ollabelle, die tussen 2004 en 2011 vier gewaardeerde rootsalbums uitbracht. En daarnaast verklaart Amy’s stamboom heel duidelijk waar haar muzikale talent vandaan komt. Amy is de dochter van Levon Helm, de in 2012 overleden drummer van The Band, die haar niet alleen de muzikale genen meegaf, maar ook daadwerkelijk op sleeptouw nam. Leden van Ollabelle speelden voor kortere of langere tijd ook in de band van Levon Helm.

Maar goed, Didn’t It Rain vermeldt Levon Helm als ‘executive producer’, wat al aangeeft dat het album een project van lange adem was. Dat ‘executive producer’ betekent overigens vooral dat pa de studiorekeningen voor zijn dochter betaalde. Maar ook muzikaal was hij betrokken. Levon drumde mee op enkele tracks, maar die verschijnen nu pas drie jaar na zijn dood. In de tussentijd nam Amy een flink deel van het album opnieuw op. De plaat was al klaar op het moment dat ze eigenlijk nog nooit onder eigen naam had opgetreden. Toen ze dat eenmaal wel had gedaan, dook ze de studio in met de muzikanten waarmee ze had getourd en nam enkele songs opnieuw op. Dat wil niet zeggen dat er geen ruimte meer was voor bekende namen: Bill Payne (Little Feat) speelt keyboard.

Het resultaat is een bijzonder aansprekende countryfolk-plaat, waar tegelijkertijd snufjes soul en een enkele keer zelfs reggae in te horen zijn. Op de plaat worden sterke eigen songs afgewisseld met opvallende covers. Ain’t That Good News van Sam Cooke krijgt een countrysausje. Afsluiter Wild Girl heeft net zoveel swamprock als de beste nummers van Tony Joe White. In een interview met Rolling Stone zegt ze dat haar vader al een jaar of tien geleden aan haar liep te trekken om een plaat als deze te maken, omdat hij wist dat ze die in zich had. Misschien is het misplaatste bescheidenheid, feit is dat deze prachtige Americana-plaat er nu ligt. Helm is vooral blij dat haar vader alle songs nog heeft gehoord en dat ze heeft kunnen zien hoe trots hij erop was. Misschien is 44 een late leeftijd om op eigen benen te gaan staan. Aan de andere kant: met een beetje geluk kan Amy nog dertig, 35 jaar door. Didn’t It Rain biedt voldoende perspectief.

Tracklisting Didn’t It Rain:

 1. Didn’t It Rain
 2.  
 3. Rescue Me
 4.  
 5. Good News
 6.  
 7. Deep Water
 8.  
 9. Spend Our Last Dime
 10. Sky’s Falling
 11.  
 12. Gentling Me
 13.  
 14. Roll Away
 15.  
 16. Sing To Me
 17.  
 18. Roll The Stone
 19.  
 20. Heat Lightning
 21.  
 22. Wild Girl


 1. Didn't It Rain
 2. Rescue Me
 3. Good News
 4. Deep Water
 5. Spend Our Last Dime
 6. Sky's Falling
 7. Gentling Me
 8. Roll Away
 9. Sing To Me
 10. Roll The Stone
 11. Heat Lightning
 12. Wild Girl