×

Recensie

Metal

20 juni 2013

Amon Amarth

Deceiver Of The Gods

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Metal Blade Records

Deceiver Of The Gods Amon Amarth Metal 4 Amon Amarth – Deceiver Of The Gods Written in Music https://writteninmusic.com

De Zweedse melodieuse death metalband Amon Amarth is in 1992 opgericht. De huidige line-up is stabiel sinds 1998 en bestaat uit zanger Johan Hegg, gitaristen Olavi Mikkonen en Johan Söderberg, basist Ted Lundström en drummer Fredrik Andersson. De band is ondertussen toe aan zijn negende album getiteld Deceiver Of The Gods. Deze plaat zal op 25 juni verschijnen via Metal Blade Records. De tien songs duren gezamenlijk net iets onder de 48 minuten. In tegenstelling tot hun vorige CD’s is Deceiver Of The Gods geproduceerd door Andy Sneap en niet door Jens Bogren. Voormalig Candlemass zanger Messiah Marcolin zingt mee op Hel, het achtste nummer op de nieuwe CD. Op de voorkant staat wederom een gewelddadig tafereel; ditmaal een strijd tussen twee goden.

De stijl van de band is al jaren stabiel, fans weten dus wat hun te wachten staat. Voor metalfans die nog niet bekend zijn met het oeuvre van deze band is het eenvoudig: rollende drums, hakkende bas, riffende gitaren en een lekkere viking-grunt. De nummers zijn heftig en bevatten erg veel energie, maar blinken niet uit in ritmewisselingen. De term rechttoe-rechtaan is meer van toepassing op de muziek van Amon Amarth. Dat hoeft in het geheel geen negatief kenmerk te zijn. De nieuwe nummers klinken iets minder bombastisch, maar dat zal live voor een waar festijn zorgen!

Het is moeilijk om stil te zitten tijdens het beluisteren van Deceiver Of The Gods. Ik geef toe dat het niet echt mijn ding is, maar het is goede energieke metal. En dat is op zich tegenwoordig toch nogal een prestatie. Amon Amarth speelt eigenlijk helemaal niet zulk bijzondere metal, maar ze doen het op een bijzonder aantrekkelijke manier. De nummer zitten goed in elkaar en de band speelt ze op een haast vrolijke manier. Toch is de sfeer op hun CD’s over het algemeen donker en dreigend. Het is vooral deze combinatie die de muziek zijn aparte karakter geeft.

Amon Amarth levert met Deceiver Of The Gods weer een sterk album af. Vergeleken met hun eerder werk neigt de muziek tegenwoordig wat meer mainstream te worden (als dat al mogelijk is binnen de death metal). In ieder geval is het melodieuze element meer aanwezig. Fans van de band kunnen de nieuwe CD blind aanschaffen. Fans van het genre is het beluisteren van deze CD aan te raden. Metalfans die hun horizon willen verbreden zullen zich aan Deceiver Of The Gods geen buil kunnen vallen.

Amon Amarth staat op zondag 8 november samen met het Britse Carcass op een dubbel headliner bill in 013, Tilburg. Twee dagen later staan deze bands in Ancienne Belgique, Brussel. Mis deze shows niet, want een optreden van Amon Amarth is een energiek feest.

Tracklisting Deceiver Of The Gods:

 1. Deceiver of the Gods
 2. As Loke Falls
 3. Father of the Wolf
 4. Shape Shifter
 5. Under Siege
 6. Blood Eagle
 7. We Shall Destroy
 8. Hel
 9. Coming of the Tide
 10. Warriors of the North


 1. Deceiver Of The Gods
 2. As Loke Falls
 3. Father Of The Wolf
 4. Shape Shifter
 5. Under Siege
 6. Blood Eagle
 7. We Shall Destroy
 8. Hel
 9. Coming Of The Tide
 10. Warriors Of The North