×

Recensie

Jazz

18 oktober 2018

Ambrose Akinmusire

Origami Harvest

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Blue Note

Origami Harvest Ambrose Akinmusire Jazz 4 Ambrose Akinmusire – Origami Harvest Written in Music https://writteninmusic.com

Trompettist Ambrose Akinmusire is al jaren de ‘coming man’ in jazz. Waar zijn gastbijdragen aan zovele albums (zoals kortgeleden nog op het Where The River Goes album van Wolfgang Muthspiel) en bands meer naar traditionele jazz buigen zijn ’s mans eigen albums weerbarstig. Album op album probeert hij steeds weer volop nieuwe muziek uit. Dat maakt de muziek op zijn eigen platen even intrigerend als verbluffend. Net als de albumtitels waar hij steeds mee aankomt trouwens. Wij hebben het genoegen zijn zoektocht te mogen/kunnen volgen. Origami Harvest is, na de live-registratie A Rift In Decorum van vorig jaar, zijn vierde studio album.

Waar zijn vorige release An Imagined Savior Is Far Easier To Paint een flink aantal gastzangers en strijkers had, heeft Akinmusire voor zijn nieuwe album het onvoorspelbare modern klassieke Mivos Quartet en rapper Kool A.D. om prominente bijdragen gevraagd. Dat levert wederom weerbarstige muziek op die vanuit de jazzbasis eerder tegen dwars modern klassiek dan tegen de geldende jazzgolf van de Amerikaanse westkust aanleunt. Kortom niet gelijk de muziek die in de lijn ligt van wat zijn nieuwe fans die Akinmusire leerden kennen via Kendrick Lamar’s To Pimp A Butterfly, zullen verwachten.

Origami Harvest kent een start met A Blooming Bloodfruit In A Hoodie, een collaboratie met Mivos Quartet en Kool A.D. die er gelijk flink inhakt. Dat komt zeker niet door de fraaie avontuurlijk compositie maar meer door Kool A.D. die er een wat vreemdsoortige manier van tekstschrijven (dat het pure freestyle is lijkt me stug) op na houdt. In de wetenschap dat deze rapper, wiens naam het afgelopen jaar nog binnen het #metoo strijdveld werd genoemd, en zelf daarna aangaf ‘foute’ dingen in het verleden te hebben gedaan, maakt een tekstfrase als ‘Pussies are getting wetter’, niet bepaald verteerbaar. De herhaling daarvan al helemaal niet.

Vooral omdat het andere stuk tekst, verhalend over het sociale onverteerbare in de tegenwoordige Amerikaanse samenleving, juist zo raak is. De eerder genoemde frase, die volledig uit het niets lijkt te komen, trekt de aandacht nogal weg van al het mooie. Hoe vreemd eigenlijk omdat Kool A.D. juist in een compositie als Americana/The Garden Waits For You To Match Her Wilderness, met tekstfrases als ‘savage histories, brutal legacies, illusory democracies, feudal tendencies’ wel volledig op zijn plek is.

Akinmusire zet met composities als het in eerste instantie door percussie opgezette maar later naar door strijkers en dwarse ritmes gestuurde Miracle And Streetfight en vooral Particle/Spectra, een heerlijke spaced out trip met r&b elementen doortrokken en met vocalist LmbrJck_T als gast, maar weer eens uiteen waar hij toe in staat is.

Akinmusire is en blijft een man die statements wil maken. Hoe indrukwekkender is dan Free, White And 21, waarbij over een superspannend muzikaal raamwerk, de namen van zwarte mensen die de afgelopen jaren in Amerika, vooral door politiegeweld, zo onterecht door geweren de dood vonden. De albumafsluiter The Lingering Velocity Of The Deads’ Ambitions is een absolute droom van een compositie waarop avontuur en muzikale genialiteit bij elkaar komen. Zo sluit je dus een avontuurlijk glorieus album af!

Voor jazzliefhebbers die zich willen laten uitdagen en muzikaal laten verrassen, is Ambrose Akinmusire de man. Zijn manier van met composities en arrangementen experimenteren wordt met zoveel durf en daadkracht voltrokken dat ik er elke keer weer van achterover sla. Ook Origami Harvest is soms taaie kost maar als je de tijd neemt, komt er zoveel prachtigs voorbij dat je weet dat het Akinmusire wederom gelukt is te verbluffen. Het vierde album op rij.  1. A Blooming Bloodfruit In A Hoodie
  2. Miracle And Streetfight
  3. Americana / The Garden Waits For You To Match Her Wilderness
  4. Particle / Spectra
  5. Free, White And 21
  6. The Lingering Velocity Of The Dead's Ambitions