×

Alt-J

An Awesome Wave

Geschreven door: Sophie Westhiner

Uitgebracht door: Infectious

An Awesome Wave Alt-J Alternative 4.5 Alt-J – An Awesome Wave Written in Music https://writteninmusic.com

De muziekwereld wordt steeds kleiner, of groter, het is maar hoe je het bekijkt. Als muziekliefhebber hoef je niet meer enkel af te gaan wat op de radio wordt gedraaid, wat in de bladen staat of wat op tv te zien is. Nee, het internet zorgt dat je niet meer enkel alleen naar een genre luistert, maar rock, electronica, hip hop en folk ook kunt waarderen. En zo werkt het ook voor bands: waarom strikt bij een genre blijven als er zulke mooie combinaties kunnen worden gecreëerd? Dat is precies wat het uit Leeds afkomstige Alt-J heeft gedaan op hun debuut An Awesome Wave. Folk voert de boventoon, maar wordt aangevuld met electro en hiphop invloeden. Een driehoeksverhouding, die wordt bevestigd als de Apple-nerds onder ons op hun hippe laptopje de naam van de band intoetsen: juist, ∆.

An Awesome Wave bevat stuk voor stuk heel verschillende nummers. Breezeblocks is een opgewekt en dansbaar folkplaatje, terwijl Interlude II dan weer een ingetogen instrumentaal nummer is. Zo gaat het veertien nummers lang. Op Fitzpleasure wordt de aparte stem van zanger Joe Newman ondersteund door een dikke electronische bas, met daarnaast een gitaarriff die zo uit een oude Westernfilm afkomstig zou kunnen zijn. Matilda is dan weer een lief folkliedje over het meisje uit de film Léon: The Professional. Uiteenlopende nummers dus, maar toch is er eenheid te ontdekken: ritme is een belangrijke factor en de nummers melancholiek. Voor dat laatste is zanger Newman grotendeels verantwoordelijk. Zijn geknepen stemgeluid doet soms denken aan dat van een klein jongetje, waardoor de nummers iets onschuldigs meekrijgen.

Alt-J zet zich met An Awesome Wave goed op de muzikale kaart. Met hun hedendaagse folk plaatst het viertal uit Leeds zich naast Grizzly Bear maar weten de verschillende genres beter samen te smelten. Een prachtig begin voor een band die begonnen is in studentenkamers en nu de podia van bijna alle Europese festivals staat. En straks dus ook op ons Lowlands. We zijn benieuwd.

An Awesome Wave tracklisting:

 1. Intro
 2. Interlude I
 3. Tessellate
 4. Breezeblocks
 5. Interlude II
 6. Something Good
 7. Dissolve Me
 8. Matilda
 9. Ms
 10. Fitzpleasure
 11. Interlude III
 12. Bloodflood
 13. Taro
 14. Hand-Made


 1. Intro
 2. ❦ [The Ripe & Ruin]
 3. Tessellate
 4. Breezeblocks
 5. ❦ [Guitar]
 6. Estocada
 7. Dissolve Me
 8. Matilda
 9. Ms
 10. Fitzpleasure
 11. ❦ [Piano]
 12. Blood Flood
 13. Taro / Handmade