×

Recensie

Roots

12 september 2012

Alex Roeka

Gegroefd

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

Gegroefd Alex Roeka Roots 4 Alex Roeka – Gegroefd Written in Music https://writteninmusic.com

De in België woonachtige Nederlander Alex Roeka maakt al jaren prachtige albums. Vanwege zijn openheid en kwetsbaarheid in zijn teksten en muziek wordt zijn werk regelmatig vergeleken met dat van Bob Dylan en Leonard Cohen. Hij oogstte gedurende de afgelopen jaren niet alleen veel lof en publieke waardering maar won ook een Edison in de categorie Kleinkunst in 2009 en eerder de Annie M.G. Schmidtprijs voor zijn lied ‘ Noem ‘t Geen Liefde‘.

Met Gegroefd, zijn tweede album voor Excelsior, voegt Alex Roeka weer een fraai nieuw hoofdstuk toe aan zijn geweldige oeuvre. Gezegend met een indrukwekkend taalgevoel en een rijke blik op de schaduwzijde van het leven, de tijd en vooral de liefde, lucht hij wederom op intense wijze zijn hart en legt hij daarnaast regelmatig zowel de maatschappelijke-als innerlijke ziel bloot in eerlijke, rake haarscherpe observaties, beeldend vertaald naar treffende songteksten.

Perfect ondersteund door zijn nieuwe band, bestaande uit Matthijs van Duijvenbode (orgel, piano, wurlitzer, harmonium, zang), Diets Dijkstra (bas, zang), Jeroen Kleijn (drums, percussie) en Maarten Kooijman (gitaren, mellotron, zang) ‘speelt’ Roeka de Oscar-waardige hoofdrol in deze ‘soundtrack van zijn leven’, waarin de liefde, de eenzaamheid, de vergankelijkheid, de onvermijdelijke dood en hedendaagse verlokkingen centraal staan.

Gegroefd luistert als een aaneenschakeling van prachtsongs, te beginnen met Het Nachtcafé Aan Het Eind Van De Straat, dat ondanks alle kritische beschouwingen zowaar een loflief op het leven blijkt te zijn: ‘ Het is een vuile troep hier het leven. Maar verdomme, ja, ik houd er zo van. Ik houd er zo van’. De liefde en vooral de moeilijkheid ervan wordt bezongen het mooie Veel Te Groot : ‘Als je hart en ziel wilt geven kom je in een gewaagd gebied’, het intense Laat Me Gaan, dat al begint met de duidelijke zin ‘Ik ben geen man van blijven’ en de imponerende smeekbede Als Je Blijft. Het wereldbeeld (en leed) wordt goed beschreven in songs als En Wat Doe Jij?, het venijnig klinkende De Krant Van Vandaag en (h)eerlijk cynische Het Paradijs Van Het Kwaad. Daarnaast zijn er een paar mooie sfeerschetsen in de bewust klein gehouden nummers In Het Neonlicht en Zuidstation. De afsluitende trits nummers is zo mogelijk nog indrukwekkender! In Mijn Vrouw is Roeka niet getrouwd met een mooie dame maar met de eenzaamheid:’ Jij, mijn zekerheid voor later. Jij, mijn stille, trouwe, onbesproken vrouw. De eenzaamheid.’ Absoluut hoogtepunt is het krachtige De Modder Van Mijn Graf, waarin Alex Roeka nog een keer alles uit de kast haalt: ‘ Laat me nog schreeuwen, nog één keer schreeuwen voordat ik achterover val. In de modder, in de modder van mijn graf. Onderweg is tenslotte de rustige doch fraaie afsluiter en kent wederom geweldige volzinnen als: ‘ Onderweg met de verwaaide jaren in je ijle hoofd. Onderweg met de bitterzoete wanen waarin je hebt geloofd’.

Na het sublieme Beet Van Liefde (2008) en de prima opvolger Zachtaardig Vergooid (2010), heeft Alex Roeka met Gegroefd weer een geweldig album gemaakt, waarbij ik ook complimenten moet maken voor de geweldige Corbijn-achtige  zwart-wit foto’s van Jens van der Velde en het fraaie artwork van Edd Simons . Maar centraal staat natuurlijk de muziek en zolang Alex Roeka in deze (top)vorm verkeert, kun je alleen maar hopen dat hij eeuwig onderweg mag blijven naar een eindeloos oeuvre.

Tracklisting Gegroefd:

 1. Het Nachtcafe Aan Het Eind Van de Straat
 2. Veel Te Groot
 3. Laat Me Gaan
 4. Het Hart Dat Jaagt En Eenzaam is
 5. En Wat Doe Jij?
 6. In Het Neonlicht
 7. In De Schoot Van De Nacht
 8. De Krant Van Vandaag
 9. Zuidstation
 10. Het Paradijs Van Het Kwaad
 11. Als Je Blijft
 12. Mijn Vrouw
 13. De Modder Van Mijn Graf
 14. Onderweg


 1. Het nachtcafé aan het eind van de straat
 2. Veel te groot
 3. Laat me gaan
 4. Het hart dat jaagt en eenzaam is
 5. En wat doe jij?
 6. In het neonlicht
 7. In de schoot van de nacht
 8. De krant van vandaag
 9. Zuidstation
 10. Het paradijs van het kwaad
 11. Als je blijft
 12. Mijn vrouw
 13. De modder van mijn graf
 14. Onderweg