×

Recensie

Roots

13 maart 2017

Alejandro Escovedo

Burn Something Beautiful

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Fantasy

Burn Something Beautiful Alejandro Escovedo Roots 4 Alejandro Escovedo – Burn Something Beautiful Written in Music https://writteninmusic.com

Het is ondertussen bijna vijf jaar geleden dat we Alejandro Escoveda op een podium beleefden.  Frankrijk was de avond voordien door Spanje uit de Europese kwartfinales voetbal gekegeld en aanhoudende plensbuien spoelden die nederlaag weg in Parijs. In het stemmige, stokoude theaterzaaltje Le Divan du Monde triomfeerde Escovedo voor een beperkt publiek, wellicht was het Frans chauvinisme te sterk om uitgerekend een man met Mexicaans-Spaanse roots te begroeten. Voor een beperkt publiek stelde Escovedo Big Station voor, evenals de twee voorgangers samen gecomponeerd met Chuck Prophet en onder hoede van Bowie-producer Tony Visconti opgenomen. Het was meteen het laatste wat we van de man hoorden.

“I wonder why I don’t even want to play guitar anymore If there’s no stories left to sing, that’s the end of everything”, zucht Escovedo in de fraaie doo-wop slijper I Don’t Want To Play Guitar Anymore. Zo’n vaart loopt het gelukkig niet. De samenwerking met R.E.M.-snarenheld Pete Buck en Scott McCaughey (Minus 5) die naast hun aandeel in de hele songcyclus voor de productie zorgen en uiteraard deel uitmaken van de sessieband waarin verder gitarist Kurt Bloch en drummer John Moen (Decemberists) figureren, leidt tot een creatieve piek.

Met de recente politieke ontwikkelingen valt er overigens wel iets te vertellen door de zoon van een Mexicaanse immigranten en dat gebeurt in een aangrijpend Redemption Blues. Er wordt uitgebreid in de achteruitspegel geblikt. Na het op rudimentaire glamrock riffs en de grillige saxeploten van Steve Berlin kronkelende Shave The Cat keert Escovedo terug naar zijn door ruige rock en drugs gedomineerde periode in New York City met Johnny Volume.

Geflankeerd door een dameskoortje met Corin Tucker en Kelly Hogan brengt een door akoestische gitaar en synthesizerslaagje onderbouwde ballade Suit Of Lights. “Farewell to the good times” is even een nostalgische oprisping maar anno 2017 spoort de oudere rocker met het wat onderkoelde, hese stemtimbre nog steeds op een uitermate energiek spoor Getuige het op vervormde snarenwerk geënte Horizontal en Heartbeat Smile, tracks die aanknopen met de attitude van de ware rocker die Escovedo diep in zijn hart nog altijd is en die bovendien nog iets te vertellen heeft.

Alejandro Escovedo komt op 29 maart naar het Zonnehuis in Amsterdam en op 30 maart in Rotown, Rotterdam vergezeld door de evenmin te versmaden Don Antonio Band. 1. Horizontal
 2. Heartbeat Smile
 3. Sunday Morning Feeling
 4. Suit Of Lights
 5. Redemption Blues
 6. Shave The Cat
 7. Johnny Volume
 8. Beauty Of Your Smile
 9. I Don't Want To Play Guitar Anymore
 10. Beauty And The Buzz
 11. Luna De Miel
 12. Farewell To The Good Times
 13. Thought I'd Let You Know