×

Aankondiging

19 juli 2018

The Prodigy kondigt nieuw album aan

Geschreven door: WiM Redactie

Label: BMG

The Prodigy heeft vanavond de nieuwe single Need Some1 gepresenteerd, de eerste single van hun aanstaande album No Tourists. het nummer gaat vergezeld van een explosieve videoclip die door regisseur Paco Raterta in Manilla is geschoten. Het nieuwe album komt 2 november uit.

the-prodigy-i-need-some1-696x696Need Some1 beleefde zijn wereldwijde live-première in het Tilburgse 013, vorig jaar december. Het was de koudste dag van 2017, terwijl heel Nederland plat lag door sneeuwstormen. Toen was het nummer nog wat meer laid back. De kolkende versie die The Prodigy nu presenteert omschrijft de band zelf als ‘vintage futurism’. Need Some1 is een beest van een track waarop een sample van legendarische housediva Loleatta Holloway (de ‘stem’ van Black Box-hit ‘Ride On Time’) domineert. “Ik wilde iets schrijven met downtempo swagger, maar het moest tegelijkertijd vervaarlijk klinken”, aldus The Prodigy’s creatieve brein Liam Howlett. De clip moest dezelfde uitstraling krijgen. “We hebben een vrachtlading showreels van oersaaie regisseurs gekregen. Paco’s stijl is rauw, origineel en voelde als een vuistslag in mijn gezicht. Hij viel dus direct op. Een clip maken is voor ons alleen de moeite waard als we iets origineels en opwindends kunnen laten zien. Paco was de juiste man voor ons. De uiteindelijke videoclip heeft een schurende stijl en een gewelddadig randje, het lijkt op niets wat je eerder hebt gezien.”

Het 2 november uitkomende No Tourists is het afgelopen jaar door Howlett geschreven, geproduceerd en gemixt in zijn studio in het Londense King’s Cross. Hoewel hij zelf – zoals op alle albums van The Prodigy – de drijvende kracht is, omschrijft Liam No Tourists als een echt ‘band album’. De legendarische vocalen van Maxim en Keith Flint zijn dan ook een integraal onderdeel van de nummers op dit zevende studioalbum van The Prodigy. Uiteraard zijn er samenwerkingen met anderen, maar die zijn op de vingers van één hand te tellen. Ruim twee decennia nadat ze eigenhandig het gezicht en het geluid van elektronische muziek hebben veranderd met het legendarische The Fat Of The Land, is No Tourists primair het geluid van de drie oerleden van The Prodigy.

Nu de productie van het album is afgerond, noemt Howlett No Tourists ‘net zo agressief als onze laatste albums, maar op een totaal andere manier’. Als muzikant, componist en studio maestro is hij nog altijd zo gedreven, compromisloos en opgefokt als toen The Prodigy 28 jaar geleden startte. “Need Some1 laat horen dat onze band nog altijd veelzijdig is”, aldus Howlett. “Wat ik fijn vind aan The Prodigy is dat we de vrijheid hebben om een track als deze te droppen, naast nummers waarop Maxim en Keef domineren. In alle gevallen blijft het representatief voor waar wij voor staan.” Over de Holloway sample stelt Howlett dat er altijd wel een element in de muziek te vinden is dat laat horen waar The Prodigy vandaan komt. “Als men mij vraagt hoe No Tourists klinkt, antwoord ik ‘Evil Rave’. Dát is ons geluid!”

Het nieuwe werk is bij uitstek bedoeld om live te spelen. Binnenkort maakt de band tourdata bekend voor het eind van het jaar. “Live spelen brengt alles samen. Ik kan niet schrijven als het podium geen uitlaatklep kan zijn voor de tracks. Daar zit de drive, live spelen is waar ik alles voor doe. Zolang ik niet het gevoel heb dat we als live-band verslappen, zullen we daar meedogenloos mee doorgaan.” Die ‘alles of niets’-houding is tevens de inspiratie achter de albumtitel. “Voor ons gaat No Tourism over escapisme, over de innerlijke drang om te ontsporen. Wees geen toerist. Er is altijd meer spanning en sensatie te vinden als je van de gebaande paden afwijkt!”