×

Aankondiging

16 februari 2024

Moulin Blues Ospel

Geschreven door: Cis van Looy

Het eerste weekend van mei opent Moulin Blues het festivalseizoen met blues en roots.  Vrijdagavond 3 mei gaat de tweedaagse van start met Jesse Redwing en gedreven rockende blues uit Australië. The Commoners komen uit Canada maar klinken als een band uit het Diepe Zuiden met een door southernrock gekleurd repertoire.

Hun naam verraadt Italiaanse origine, multi-instrumentalist Marco en drummer Alessandro Cinelli resideren tegenwoordig in Londen, aangevuld met plaatselijk talent debiteren The Cinelli Brothers een hedendaagse, funky variant van het twaalfmaten genre. Die familieband overheerst eveneens bij McKinley James, met vader Jason Smay, oudgediende bij JD McPherson, aan de drumkit blijft die aanstekelijk mix van soul en blues een winnende formule.

Sister Suzie brengt met The Right Band oldschool R&B terwijl de Spaanse Alba Blanco Sanchez explosieve rockabilly genereert met La Perro Blanco. Meghan Parnell en gitarist Dave Barnes komen met Bywater Call nog eens de puntjes op de i zetten met uitbundige soulblues. Het duo The War en The Treaty zou wel eens voor de verrassing kunnen zorgen met een eigenzinnige, opzwepende fusie van gospel soul, country en andere uit Zuiderse elementen. Voor gitaarliefhebbers is er vrijdagavond nog Monster Mike Welch.

Zaterdag wordt het bluesluik voorlopig gevuld met de jonge belofte D.K Harrell en ‘old man’ Robert Finley. In The Wicked Lo-Down huist dan weer gitarist Paul Size die destijds niet alleen in Ospel triomfeerde met The Red Devils, samen met de betreurde Lester Butler. Nu komt hij aanzetten met  harmonicaveteraan Nick David en een al even broeierige houserockin’ variant met Oostkust invloeden. De uit het familiecombo Tramped Under Foot afkomstige Danielle Nicole overtuigde recent met nieuw solowerk The Love You Bleed waarmee ze sporadisch ook buiten het geijkte bluesrock pad kleurt.

Sugarmill Slim tapt uit diverse vaatjes naast de Chicago traditie en het  harmonicawerk van  William Clarke en James Cotton vermelden ze glamrock uit de jaren zeventig als inspiratiebronnen, naast Iggy Pop. Het is overigens niet alleen de ongeremde wilde act van de zanger en harmonicaman die gelijkenissen vertoont met de illustere punkrocker.

De door Peter Kempe aangevoerde Juke Joints sluiten ruim veertig jaar on the road af met een laatste tournee, een buitenkansje om de Zeeuwse band nog eens te beleven op een podium.

Moulin Blues Ospel op vrijdag 3 en zaterdag 4 mei

https://www.moulinblues.nl/nl/info