×

Nieuws

15 augustus 2018

Zomerhit 2018: Festival International de Jazz de Montréal

Geschreven door: Dick Hovenga

Hoe mooi om aan het einde van de zomer terug te kijken op alles waar onze harten sneller van gingen kloppen. Natuurlijk was daar als eerste Festival International de Jazz de Montréal, het alom geroemde, maar door ons nog nooit bezochte jazzfestival dat niet alleen als de grootste van Canada gezien mag worden, maar tevens als een van de belangrijkste van de wereld.

Al 39 zomers lang is het centrum van Montreal een dikke week lang het podium voor jazz en aan jazz gerelateerde muziek. Hoe fijn om te zien dat er weliswaar dranghekken en beveiliging staat en mensen die je tas checken, maar dat verder alles gratis toegankelijk is. Montreal Jazz staat bij de stad zo hoog in het vaandel dat ze een ieder die in jazz geïnteresseerd is gratis toegang tot het terrein verstrekken. En een terrein dat vol staat met eet en drinktentjes, zelfs bistro’s en platenwinkels.

Marius Neset

Als je dan naar een specifiek concert wilt van een specifiek artiest die wat bekender is (zoals dit jaar bijvoorbeeld Ry Cooder, Boz Scaggs, of Brian Blade’s Fellowship), kun je naar het theater gaan waar die specifieke artiest speelt en een kaartje kopen. Als je dat al niet op voorhand hebt gedaan natuurlijk. En die plekken gaan van 400 bezoekers (de geweldige jazzclub Gesù) tot aan het grotere Theatre Maisonneuve (1450 pax) tot aan het ruime MTELIS (2300 pax).

Juist in die kleinere zalen is er zo heerlijk veel te ontdekken. Chet Doxas’ Rich in Symbols was een wel heel mooie verrassing. Toetsenheld John Medeski drie opvolgende avonden met steeds andere muzikanten te zien spelen en horen net zo goed. Een eer die ook drummer Mark Guiliana ten deel viel. Fijn om ook eindelijk eens saxofonist Marius Nesset en zijn geweldige band te zien. Of verrast te worden door pianist/performer Jeremy Dutcher.

Juist omdat Montreal Jazz een lange duur en mooie spreiding heeft, geeft het een fijn relaxt gevoel. En je kan veel meer muziek tot je nemen dan bij 3 dagen festivals met een volgepropt programma. Daarnaast is Montreal een geweldige ontdekstad. Zowel de omgeving van het festival, de vermaarde oude binnenstad, de buurt La Plateaux (Mt. Royal), het buitenissig grote park dat daaraan grenst zijn absolute trekkers. En vergeet vooral ook het Museum of Modern Arts niet.

Vooral voor frequente bezoekers van North Sea Jazz festival, Gent Jazz of Jazz Middelheim die reisvaardig zijn is Montreal Jazz even wat heel anders. En een ongelooflijke aanrader!

Festival International de Jazz de Montréal 2018: