×

Nieuws

15 augustus 2024

Why Don’t You Smile Now: de heel vroege opnamen van Lou Reed verzameld

Geschreven door:

Label: Pickwick Records

Voordat Lou Reed aan het hoofd stond van The Velvet Underground, zette hij zijn tanden in een 9-tot-5 baan als songwriter voor het Long Island City label Pickwick Records.

Reed produceerde pophits du jour, waarvan de meeste bedoeld waren voor andere zangers, maar op een handvol van deze sessies was een zanger te horen met een bijzonder onmiskenbare, binnenkort iconische stem. Zijn dagen bij Pickwick zouden niet alleen een onuitwisbare stempel drukken op Reed, maar ook op de rock-‘n-roll; het was hier, als onderdeel van The Primitives – een faux-groep gevormd om de door Pickwick geschreven, dance-craze single The Ostrich te promoten – dat Lou zijn toekomstige VU-bandgenoot John Cale zou ontmoeten en voor het eerst met hem zou samenwerken.

The Primitives - "The Ostrich"The Primitives – "The Ostrich"

Why Don’t You Smile Now werd samengesteld in samenwerking met Reed’s weduwe Laurie Anderson en het Lou Reed archief. Het is de eerste officiële bloemlezing van het werk dat Reed maakte voor Pickwick Records van 1964 tot 1965. Het album bevat de eerder genoemde cultklassiekers, rarities en niet eerder uitgebracht materiaal en zal bij de dubbel LP uitvoering een 20 pagina’s tellend boekwerk bevatten met veel niet eerder gepubliceerde foto’s naast essays van de hand van Lenny Kaye en Richie Underberger.