×

Nieuws

19 maart 2024

The Art of the Lie, het nieuwe album van John Grant verwacht

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Bella Union

John Grant heeft The Art Of The Lie aangekondigd, zijn zesde soloalbum, dat 14 juni uitkomt via Bella Union. De opvolger van meesterwerk Boy of Michigan maakte hij samen met producer Ivor Guest, die met iedereen heeft gewerkt, van Grace Jones en Bridget Fontaine tot Beyoncé en Lana Del Rey.

‘Ivor stelde een team samen van ongelooflijke muzikanten’ zegt Grant. ‘Dave Okumu [van The Invisible] is zo’n ongelooflijke gitarist. Hij kwam de kamer binnen toen we de demo van Father speelden en begon meteen te doen wat je op de plaat hoort. Robin Mullarkey speelde fretloze bas en deed me versteld staan, en de zeer getalenteerde Seb Rochford drumde als detail. Er waren veel magische momenten van iedereen. Het album bevat ook een gastoptreden van de Schotse zangeres Rachel Sermanni, die de prachtige en ontroerende achtergrondzang verzorgt op Mother And Son.

The Art of the Lie pakt zware onderwerpen aan met Grant’s kenmerkende donkere gevoel voor humor. ‘Dit album gaat deels over de leugens die mensen aanhangen en de gebrokenheid die dat veroorzaakt en hoe we vervormd en misvormd worden door deze leugens’ zegt hij. ‘De Christelijke Nationalistische beweging heeft bijvoorbeeld een alliantie gevormd met White Supremacist groepen en samen hebben ze de Republikeinse partij overgenomen en zien ze LGBTQ+ mensen en niet-blanken als genetisch en zelfs mentaal inferieur’.

‘Ze geloven ze dat alle ongewenste personen gedwongen moeten worden om zich ofwel te bekeren tot het Christendom en zich te houden aan de leer van de Bijbel zoals die door hen wordt geïnterpreteerd of ze moeten worden verwijderd om de zuiverheid van ‘hun’ natie te herstellen. Ze geloven nu dat democratie niet de manier is om deze doelen te bereiken. Elke schijn van tolerantie die zich de afgelopen decennia leek te ontwikkelen, is zo goed als verdwenen. Het voelt alsof de VS in vrije val is’

De eerste single van het album is It’s A Bitch dat wordt aangedreven door een zeer funky clavinet. ‘Het was een feest om deze track te maken, die gaat over plezier hebben met woorden, synths en dope ritmes en baslijnen en ook plezier maken met post-COVID malaise’ zegt John. ‘Plus, mensen mogen zich afvragen wat een ‘hesher’ is. Ik vond het geweldig om in de jaren 80 naar de speelhal te gaan en te kijken naar smokin’-hot heshers terwijl ze Tempest, Stargate, Robotron en Asteroids speelden, en terwijl ze ook Iron Maiden en Rush op hun Walkmans bliezen’.

De video voor The Art of the Lie speelt zich af als een trailer voor een verhalende rockumentaire .

Grant heeft een uitgebreide tour door de UK en Europa geboekt staan.