×

Nieuws

04 april 2011

Rootsmuzikant Calvin Russell (62) overleden

Geschreven door: Norbert Tebarts

Op 62 jarige leeftijd is de Amerikaanse country/blues singer-songwriter Calvin Russell overleden. De in Austin Texas geboren Russell leed al een tijd aan leverkanker. Russell’s debuut uit 1990 (A Crack In Time) zette hem direct op de kaart. Zijn laatste album (Contrabendo) is van december 2010. Russell was een erg productieve muzikant, fans hoefden nooit langer dan twee jaar te wachten op een nieuw album.

Een adagium van Russell was “I wanna change the world before it changes me”. Die zin paste goed bij het rebelse karakter, dat hij vanaf zijn jeugd al had: op zijn 15e liep hij weg van huis, naar San Francisco, om daar op straat aan geld te komen. Naast auto’s wassen betekende dat ook het verkopen van wiet, wat hem zelfs een aantal jaren gevangenisstraf opleverde. In zowel de VS als in Mexico.

Vanaf 1985 krijgt Russell z’n leven weer wat op orde, wat in 1989 uiteindelijk leidt tot een platencontract. Het label is New Rose Records, een Franse maatschappij. Russell zal in Europa dan ook meer successen boeken dan in zijn thuisland. Eén van zijn meest bekende nummers is Crossroads, hieronder in een prachtige versie te beluisteren. In het andere filmpje is de puurheid van Russell goed te zien. En ook hoe het leven hem getekend heeft.

Calvin Russell overleed op 3 april 2011. Daarmee is een zeer geëngageerde en gepassioneerde rootsmuzikant heengegaan. Niet alleen een verlies voor het genre, maar voor de muziek in het algemeen.