×

Nieuws

17 augustus 2012

Pussy Riot krijgt 2 jaar gevangenisstraf

Geschreven door: WiM Redactie

Normaliter doen wij bij Written niet aan politiek maar een week waarbij legende Ry Cooder met een album over de komende verkiezingen in Amerika uitroepen tot Album van dit Moment kunnen we het proces en de veroordeling van het Russische punkcollectief Pussy Riot natuurlijk moeilijk negeren….

De Russische dames Nadezjda Tolokonnikova, Jekaterina Samoetsevitsj en Maria Alechina hebben sinds hun optreden op de kansel van de Orthodoxe Christus-Verlosserkerk in Moskou in februari waarbij ze onder meer ‘Moeder Maria verdrijf Poetin’ sccandeerden en hun daar op volgende arrestatie zoveel wereldwijde reacties gekregen dat de band uitgroeide tot een act van wereldfaam. Laten we eerlijk zijn, het is een prima publiciteitsstunt, want puur muzikaal had dit de dames nooit gelukt. Jammer is wel dat de strenge hand die president Poetin, sinds zijn herverkiezing eerder dit jaar, in Rusland naleeft de rechtzaak tegen Pussy Riot overduidelijk in hun nadeel heeft beslist. Het is natuurlijk zeer discutabel dat een band voor het maken van een politiek statement in 2012 voor 2 jaar achter de tralies beland wegens ‘door godsdiensthaat gemotiveerd hooliganisme’.

Onder meer Madonna, Björk , Peaches, Sting, Red Hot Chili Peppers en Paul McCartney hebben zich solidair verklaard met Pussy Riot. En dat doet Written ook. Niet zozeer uit muzikale overwegingen. Wel uit respect voor de vrijheid van meningsuiting. Om de belachelijke 2 jaar veroordeling van Pussy Riot niet voor niets te laten zijn, hier ons kleine steentje dat bijdraagt aan de vrijheid van meningsuiting. Hierbij dus nogmaals het ‘gewraakte’ optreden. Vrijheid in tekst is ons voornaamste goed en dat mogen we nooit vergeten.