×

Nieuws

19 februari 2016

Nieuw geweldig album van The Gloaming verwacht

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Real World Records

Het lange wachten wordt bijna beloond. Op vrijdag 26 februari komt het nieuwe album van The Gloaming uit. De band werd bij het verschijnen van hun hartveroverende debuutalbum in 2014 wereldwijd uitgeroepen tot het allerbeste dat we qua muziek in heel lange tijd vanuit Ierland te horen kregen. Wij sloten ons daar volledig bij aan en het album belandde hoog in onze jaarlijst.

De band, met fiddle meester Martin Hayes, gitarist Dennis Cahill, sean-nós zanger Iarla Ó Lionáird, ‘hardanger innovator’ Caoimhin Ó Raghallaigh en de uit New York afkomstige pianist Thomas Bartlett, nam hun tweede album op in de prachtige studio’s van hun platenlabel Real World in Box, Surrey in midden Engeland. Het album werd geproduceerd door bandlid Bartlett, die vorig jaar ook al succesvolle albums van Glen Hansard en Sufjan Stevens produceerde.

Het nieuwe album, simpelweg The Gloaming 2 getiteld, laat wederom het briljante samenspel van de muzikanten horen in een sound die in alle eigenzinnigheid (frisse Ierse folk die wordt geblend met eigentijdse structuren) als progressive folk de boeken in kan. Dat de band met de vele concerten die gegeven werden in aansluiting op het debuut nog hechter is gaan spelen mag met het kaliber van spel wat de mannen afzonderlijk op wereldniveau al op hun naam hebben staan, duidelijk zijn, maar dat The Gloaming 2 nog weer zoveel dieper en uitdagender klinkt was niet te verwachten.

De band speelt in aansluiting op de nieuwe plaat een flink aantal concerten waarvan de officiële release concerten eerst in London (in de Union Chapel op 26 februari) en daarna in The National Concert Hall (een reeks van 5 concerten achter elkaar) reeds volledig uitverkocht zijn. Wij zullen bij het eerste concert in Londen aanwezig zijn voor een verslag. De enige keer dat de band in Nederland speelde (in 2015 in het Bimhuis, Amsterdam) gaven zij een verpletterend, ondertussen legendarisch concert.