×

Nieuws

26 januari 2011

‘Muziekman’ Bobby Poe overleden

Geschreven door: Norbert Tebarts

Op 77 jarige leeftijd is Bobby Poe is overleden. Met alle verschillende dingen die de Amerikaan in en voor de muziek heeft gedaan, is het lastig om er één als belangrijkste uit te pikken. Misschien dat Poe daarom maar het beste kan worden aangeduid als iemand die vanuit zijn grote liefde voor muziek een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan al het mooie wat diezelfde muziek ons nog altijd te bieden heeft.

Poe kwam uit een dorpje in de staat Oklahoma. In zijn jonge jaren was hij niet onverdienstelijk als muzikant: in de jaren 50 richtte hij zijn eigen band op, Bobby Poe & the Poe Kats. Hierin speelde niet alleen rockabilly zanger en pianist Big Al Downing, dit was ook de eerste band van ‘first lady of rockabilly’ Wanda Jackson, waarover WiM kort geleden nog schreef. In 1960 scoorde de band een grote hit met de single Let’s Have A Party.

Kort daarna stopte Poe als muzikant, om manager te worden. De eerste artiest die hij onder zijn hoede nam, was eerdergenoemde Big Al Downing. De jaren erop groeide het aantal namen en Poe deed ook steeds vaker de productie voor albums van bands. Voorbeelden zijn The British Walkers (met Roy Buchanan) en The Chartbusters die met She’s The One (in 1964) een hit hadden.

In 1968 stapte Poe over op het fenomeen van het uitbrengen van tip sheets voor de muziekindustrie. Zijn belangrijkste en meest succesvolle heette Pop Music Survey. Op de in totaal 25 muziekconventies die hij organiseerde kwamen naast kleine ook de grote namen optreden: van Kenny Rogers (op de eerste) tot Bruce Hornsby, van The Moody Blues tot Crowded House.

Poe stopte hiermee in 1996, zijn zoon nam het over. Toch bleek stilzitten niet aan ‘de oude’ Poe besteed, in het plaatsje Grove in Oklahoma richtte hij in 1999 The Grand Grove Opry op. Dit is een muziektheater dat zich vooral richt op jong muzikaal talent. Het theater is inmiddels al een tijdje in andere handen, toch ging Poe nog tot 2005 door met het promoten van country-concerten.

Poe overleed op 22 januari, aan de gevolgen van keelkanker, waaraan hij al leed sinds 2009.