×

Nieuws

02 augustus 2020

Mooie zomeravondzit: Makaya McCraven’s Universal Beings docu

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: International Anthem

Makaya McCraven introduceerde met zijn vorige album In The Moment, een dubbelalbum (met een A-,B-,C- en D-kant dus) op vinyl, een aanvullend album dat de naam E & F Sides kreeg. Waar het zeer succesvolle In The Moment zelf de grote klap qua wereldherkenning voor de vanuit Chicago opererende jazzdrummer was, bleek E & F Sides de excellente aanvulling. Opnames die we niet hadden willen missen.

Het in oktober van 2018 uitgebrachte vervolgalbum Universal Beings bleek al net zo dikke plaat en belandde dan ook in de top tien van ons jaaroverzicht. Ook van dit album komt nu een E & F Sides uit. Dat zal op vinyl op 25 september gebeuren (vinyl is natuurlijk altijd de versie die via International Anthem, het label van Makaya, wilt hebben).

Tegelijkertijd is er ook een documentaire uitgekomen die werd geregisseerd door Mark Pallman en die Makaya McCraven volgt naar Californië, Chicago, London en New York tijdens het proces van het maken van Universal Beings. Hierbij wordt de kijker meegenomen in het leven van Makaya, het ongelooflijke proces om het album tot stand te brengen en de gemeenschap van muzikanten die dit project tot leven heeft gebracht.

De muziek in de docu is vooral de muziek die op de Universal Beings E & F Sides te horen is. In totaal nog eens 14 tracks (!!!) die de volle aandacht verdienen.

Nu de wereld nog op slot zit qua liveoptredens komt dit album als geroepen natuurlijk. En die vinylversie al helemaal. Daarnaast pak ik dan ook gelijk nog even de kans om ook de andere albums, natuurlijk In The Moment en Universal Beings, aan te raden. Ze behoren tot het meest spannende dat de hedendaagse jazz te melden heeft.

Daarnaast kan ik het dan ook niet laten om nog even de aandacht te richten op het begin dit jaar uitgebrachte album We’re New Again, Makaya’s bewerking van het legendarische Gil Scott-Heron album I’m Here Now, dat exact tien jaar geleden uitkwam. Opgenomen met zijn muziekvrienden in McCravens eigen huis met knappe elektronische vondsten verrijkt.