×

Recensie

Jazz

15 mei 2016

Makaya McCraven – In The Moment – E&F

In The Moment E&F Sides

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: International Anthem

In The Moment E&F Sides Makaya McCraven Jazz 4 Makaya McCraven – In The Moment – E&F Sides Written in Music https://writteninmusic.com

Met E & F Sides breid meesterdrummer Makaya McCraven een fascinerend vervolg op zijn alom bejubelde succesalbum In The Moment. We zagen hem onlangs aan het werk in de Antwerpse Rataplan waar hij materiaal uit beide albums presenteerde en stelden daar al vast dat McCraven evenals zijn band (zie o.a. gitarist Jeff Parker en trompettist Marquis Hill) een meer dan fantastische vorm te pakken hebben.

Voor wie nog niet volledig mee was: McCraven speelde zich met In The Moment in de kijker, een album dat creatieve vrijheid en improvisatie als uitgangspunt nam. Lekker langzaam, maar uiterst secuur gedistilleerd uit talloze live improvisatiesessies verzamelde McCraven de best klinkende stukken om die vervolgens te verfijnen tot In The Moment. Met alom lovende woorden tot gevolg.

Dat album klonk alsof het erg organische, maar bovenal dynamische mengsel van hiphop, jazz, post-en rock gekruid werd met spontane improvisatorische wendingen die ook live overtuigden, zoals zijn meesterlijke set in de Rataplan bewees.

En nu is er het nieuwe E&F Sides, waarvoor McCraven uit diezelfde In The Moment sessies materiaal plukte. Dat levert een veertigtal minuten nieuwe muziek op. Al van bij opener Next Step (funky bas en kurkdroge, chilled out hiphopbeats die gaandeweg bezoek krijgen van trompet) wordt duidelijk dat McCraven & co gewoon de draad terug oppakken waar ze hem na het succesalbum achterlieten. Al is het zeker geen herhalingsoefening zoals velen misschien zouden verwachten, maar veeleer een erg overtuigende aanvulling op In The Moment.

Wat op de tracklist meteen opvalt is dat de fantastische, heerlijk epische afsluiter The Master maar liefst een klein kwartier speellengte inneemt. Een wonderlijk moment want daar hoor je de ultieme culminatie van inspiratie, inzet en talent. Bovendien hoor je vooral veel creatie en uitwisseling. Dat hoor je ook op nummers als het heerlijk funkjammende Spontaneous en het korte, maar opwindende Trading Bars.

McCraven neemt als drummer/beatmaker echter geen leidende rol op, maar ziet zich hier geruggesteund door de allerbeste spelers die de Chicago Jazz scène rijk is. Bovendien valt onder meer de van Tortoise bekende gitarist Jeff Parker op (die dit jaar met The New Breed een prachtig nieuw album uitbracht) al is er vooral veel ruimte voor bas (Joshua Abrams, Matt Ulery, Junius Paul), trompet (Marquis Hill, die recent ook het The Way We Play uitbracht, een album waarop Makaya McCraven ook al te horen is) en saxofoon (De’ Sean Jones en Tony Barba die ook op electronics schitteren).

Aardig is dat McCraven & co met dit negen tracks tellende album een erg verfrissende touch aanbrengen in de jazz, door de basics van de hip-hop (een drum, een beat) als uitgangspunt te nemen voor de vrijelijk uitwaaierende grooves. En dat dan te combineren met live improvisatie. Want daar zit de magie. Letterlijk in het moment.

E&F Sides biedt de luisteraar inzicht in de totstandkoming van In The Moment, maar laat niet na om er ook een complement op te vormen. McCraven springt kundig om met zijn ideeën, vooral door de teugels van zijn organic beat music strak te houden. Niet zelden samplet en loopt hij ideetjes waarmee hij een in zijn geheel knappe sound aanboort, die uiteenloopt van vrijer gespeelde jazz en hitsige, funky hiphop (50 Thousand Miles) tot intiemere stuff (zoals The Dimmer). Knap ook dat ondanks de deskundige editing van McCraven hij ervoor kiest om het achtergrondgeluid niet weg te knippen en zo de soms impulsieve energie van de live-ervaring weergaloos documenteert. 1. Exploration Intro
 2. The Jaunt
 3. Slightest Right
 4. First Thing First
 5. Lonely
 6. Gnawa
 7. On the Spot
 8. Butterscotch
 9. TomTom
 10. Three Fifths a Man
 11. In the Moment
 12. Quartz
 13. Just Stay Right There
 14. Untitled
 15. Requests
 16. Time Travel
 17. The Encore
 18. The Drop
 19. Finances