×

Recensie

Hiphop

14 februari 2020

Gil Scott-Heron

We're New Again (A Reimagining by Makaya McCraven)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: XL Recordings

We're New Again (A Reimagining by Makaya McCraven) Gil Scott-Heron Hiphop 4 Gil Scott-Heron – We’re New Again (A Reimagining by Makaya McCraven) Written in Music https://writteninmusic.com

We kennen jazzdrummer Makaya McCraven als een muzikant die veel van zijn albums fascinerend bij elkaar plakt. Vanuit lange jamsessies de mooiste delen tot composities verwerkt. De wel heel erg fijne albums In The Moment (2015), Where We Come From (2018) en Universal Beings (2018) zijn daar de rijke voorbeelden van. Fijn dat juist hij de kans kreeg om het laatste Gil Scott-Heron I’m New Here (2008) voor het 10-jarig jubileum te ‘renoveren’.

Met zijn dertiende album sloot Scott-Heron (1949-2011) zijn muzikale carrière glansrijk af. Met de hulp van Jamie XX (van The XX faam) en XL Recordings baas Richard Russell ontstond een krachtig album dat nogmaals de grote importantie van Scott-Heron liet horen. Jamie XX pakte even later het album voor een heftige remix bewerking aan. Hij zorgde er met zijn remix voor dat Drake met diens sample van I’ll Take Care of U een heel dikke hit kon scoren.

McCraven pakt het heel anders aan. De muziek van Scott-Heron stroomt door zijn aderen aangezien Makaya’s  vader (tevens drummer) met Scott-Heron in The Last Poets, eigenlijk de allereerste hiphopformatie – toen dit nog niet zo heette – speelde. Hij snapt waar Scott-Heron, muzikaal vandaan komt en heeft het album omgebouwd tot een al net zo sterk nieuw werkstuk.

Gedurende het proces werden de tracks van I’m New Here vanzelf naar een geheel ander muzikaal idee omgebouwd. Logisch dat ze het album vervolgens We’re Here Again doopten. Makaya heeft de klus respectvol aangepakt en er tevens zijn muzikale stempel opgedrukt. Zijn illustere drumpatronen werden de basis over waar veel van zijn jazzvrienden de rest van het geluid opvulden. Van gitarist Jeff Parker, alleskunner Ben Lamar-Gay, keyboard wizard Greg Spiro tot harpspeler Brandee Younger en vele anderen; McCraven trommelde hen op om op dit eerbetoon mee te spelen.

Met de muziek in sessies opnieuw opgenomen en in fascinerende frisse patronen door McCraven opgeknipt, werden Scott-Herons stem en teksten stijlvol ingepast. Die methode geeft I’m New Here een volledig nieuw en wel heel erg cool nieuw leven. Scott-Heron, sowieso gezegend met een van de mooiste stemmen in de muziek, klinkt zo cool als je hem ooit hoorde en zijn sociale teksten over alles wat hij onrechtvaardig vond en waar hij zich druk over maakte of juist de liefde voor het leven in beleefde, komen nog net zo springlevend over als hoe ze in zijn lange carrière al klonken.

McCraven heeft de van blues doortrokken sfeer van het originele  album knap behouden maar voegt daar krachtige hiphop- en jazzinvloeden aan toe. Het achttien tracks tellende album vindt hij daarmee fascinerend opnieuw uit. We’re New Again kan met groot gemak naast het originele I’m New Here staan. Beide albums vergelijken heeft daarin geen zin. Ze staan volledig op zichzelf, hebben hun eigen sfeer en groove. Het is de kenmerkende stem van Scott-Heron die ze samen brengt. Een mooier eerbetoon had hij niet kunnen krijgen. 1. Special tribute (broken home pt.1)
 2. I'm new here
 3. Running
 4. Blessed parents
 5. New york is killing me
 6. The patch (broken home pt.2)
 7. People of the light
 8. Being blessed
 9. Where did the night go
 10. Lily scott (broken home pt.3)
 11. I'll take care of you
 12. I've been me
 13. This can't be real.
 14. Piano player
 15. The crutch
 16. Guided (broken home pt.4)
 17. Certain bad things
 18. Me and the devil