×

Nieuws

28 november 2021

Midnight Oil trekt op nieuw album Resist nog eenmaal ten strijde

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Columbia

De terugkomst van Midnight Oil die in 2017 plaatsvond lijkt met het nieuwe album Resist na vijf jaar nu toch echt het einde van de band te zijn. En als er één reden is waarom we de band nog lang niet mogen missen is het wel met de ijzersterke en zeer strijdbare eerste single Rising Seas. Weinig andere bands weten een politieke boodschap in zulke overtuigende rocksongs te verpakken.

Midnight Oil was altijd al een politieke band. Zanger Peter Garrett, gitaristen Jim Moginie en Martin Tosey en drummer Rob Hirst waren in begin duidelijk over waar ze politiek stonden en wisten immer een manier te vinden hun politieke idealen in verrassend energieke immer melodieuze songs te verpakken.

Met de wereldwijde hitsingle Beds Are Burning en het album Diesel and Dust (1986) brachten ze de wereld de geschiedenis van Australië en de onderdrukking en achterstelling van de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van het land voordat de Britten kwamen, wel heel duidelijk naar voren. Het daarop volgende album Blue Sky Mining (1990) had verontreiniging van de aarde als thema.

Door de politieke ambities van Garrett verdween de band vanaf 2002 even van het toneel maar de terugkomst op de wereldwijde podia vanaf 2017 was hartveroverend (zoals ook de gedenkwaardige avond in Paradiso). De terugkomst leverde met The Makaratta Project een eerste album op, al was dat vooral een samenwerkingsproject. De boodschap: Wederom over de verbinding van de gemeenschappen binnen het eiland.

Met Resist heeft de band de songs die tegelijkertijd met die van The Makaratta Project werden opgenomen nu met Resist verzameld. De songs werden opgenomen en geproduceerd door Warne Livesey, de man die ook albums als Diesel and  Dust en Blue Sky Mining produceerde, en de band immer een overweldigend dikke tegelijk melodische sound meegeeft.

Het zijn tevens de laatste opnamen die volbracht werden met bassist/zanger Bones Hillman, de onmiskenbare drive and force achter de band, die eind vorig jaar aan kanker het leven liet. Hij was er sinds Blue Sky Mining nadrukkelijk bij.

Resist is in alles een aanklacht tegen de traagheid in acteren tegen de veranderingen die nodig zijn de planeet te redden van klimaatverandering ontstaan door industrieel gewin en vervuiling die het verhogen van de temperatuur tot gevolg heeft. De eerste zeer strijdbare single Rising Seas zegt in tekst alles en staat hier onder de energieke video die van de song werd uitgebracht. (Op de video is de band te zien als viertal waarbij de bas van Hillman postuum op de standaard binnen de band staat).

Tourdata zijn er van de band alleen verschenen in thuisland Australië. Of daar ook wereldwijde data bijkomen is (nog) onduidelijk. Duidelijk is in ieder geval wel dat Resist en de daarop volgende optredens de laatste tour van de band zullen betekenen. Daarnaast werd bekend gemaakt dat de bandleden afzonderlijk van elkaar nieuwe projecten zullen oppakken en dat een nieuwe samenwerking als Midnight Oil alleen plaatsvind als daar een urgente politieke reden toe is.

Rising Seas

Every child put down your toys
And come inside to sleep
We have to look you in the eye and say we sold you cheap
Let’s confess we did not act
With serious urgency
So open up the floodgates
To the rising seas

Temperature rising
Climate denying
Fever is gripping
Nobody’s listening
Luster is fading
‘Cause nobody’s trading
Wall Street is jumping
Still the music keeps pumping

If you can’t decide
Between wrong and right
If you can’t see through
All that you hold true

Queen of the firmament
Lord of all beneath
Masters of the universe
We’re all refugees
And in many countries they adore celebrity
Open up the floodgates
To the rising seas

Dinosaur stories
Reliving past glories
Lusting for gold
F-f-fishing for souls
They said it was coming
We knew it was a-coming

If you lift your game
Put your toys away
Well it looks like rain
On that western plain

Queen of the firmament
Lord of all beneath
Masters of the universe
We’re all refugees
And in many countries they adore celebrities
Open up the floodgates
To the rising seas
To the rising seas
To the rising seas