×

Nieuws

23 februari 2018

Maxim S. Calda’s Massimo Tutti geniet van het uitzicht

Geschreven door: Jack Smits

Label: Avant Garden Productions

Massimo Tutti - Enjoy The View While You CanEen nieuw jaar en meteen een nieuw avontuur van Onze Man In De Caraïben: Massimo Tutti!
Zijn missie: The Dark Rum Files vervolgen met zijn tweede spylounge single Enjoy The View While You Can. Een tropische reis naar een spy-fictie wereld gecombineerd met herinneringen, notities, beeldmateriaal en audiosamples van retro, rum, en sigaren aficionado en producer Maxim S. Calda zijn eigen reizen naar de Caraïben.

Massimo Tutti (di Mare), is het alias van Maxim S. Calda (G-GAP, Tuxedo Bandido, El Maxicano, M.E.F.). Het soloproject betreft instrumentale retro geïnspireerde soundtracks, een tropische cocktail van latin, twang, tiki, exotica, crime-jazz, spy-fi, bossa nova, mambo, surf en space age pop. In zijn hoedanigheid als Onze man in de Caraïben neemt Massimo Tutti je mee op zijn avontuur in een exotische omgeving vol spionnen, vrouwelijk schoon, palmbomen, cocktails en rum. De tweede single en video Enjoy The View While You Can is nu uit. In dit spylounge nummer gaat Massimo op verkenning en geniet hij van het uitzicht, althans voor zo lang het kan want zijn missie begint al snel. Ook deze single is onderdeel van het uiteindelijk te verschijnen album The Dark Rum Files, wat eerst in etappes per single verschijnt. Het project is een persoonlijke ode aan zijn liefde voor retro space age cocktail muziek, retro soundtracks, eurospy films en spyfi series uit de jaren ’60. Dit alles gecombineerd en geïnspireerd door verhalen, foto’s, video’s, samples en herinneringen van zijn eigen vakanties naar de Caraïben.

Naar aanleiding van de eerste single Our Man in The Caribbean is Massimo Tutti inmiddels gedraaid op diverse Amerikaanse radiozenders, waaronder The Retro Cocktail Hour (Kansas) en The Exotic Tiki Island radio. Daarnaast opereert Massimo ook vanuit zijn Massimo Tutti’s (Retrophonic) Lounge op Instagram, Facebook en Twitter, waar hij als host regelmatig vanuit zijn eigen belevingswereld diverse retro (geïnspireerde) artikelen en beeldmateriaal etaleert.

De bijbehorende video bij de single is wederom volledig door Maxim zelf gemaakt. Een combinatie van scenes uit obscure eurospy films met eigen opnames, foto’s en artwork. De gehele styling zowel grafisch als visueel zijn tevens van Maxim’s hand. Als onafhankelijk producer en muzikant verlegt hij steeds meer visueel zijn grenzen. Alle muziek is volledig door hemzelf geschreven, gecomponeerd, opgenomen en geproduceerd in zijn Small Room Recordings en wordt uitgebracht op zijn Avant Garden Productions.

Maxim is sinds zijn 14e jaar actief met muziek bezig en richtte destijds meteen zijn eigen Small Room Recordings op. Met zijn eerste soloproject G-GAP en eerste demo kreeg hij op 16-jarige leeftijd een platencontract aangeboden. Dit bleek helaas om een ‘wurg’-contract te gaan en is uiteindelijk nooit ondertekend. Deze ervaring maakte hem ondanks de grote teleurstelling ook wijzer, hij groeide uit tot een volledig onafhankelijk opererende producer en artiest met een eigen visie. Een latere demo van G-GAP werd in 1997 door het muzikantenblad Music Maker uitgeroepen tot demo van de maand en later eveneens als 1 van de 15 beste demo’s van dat jaar. Tussendoor produceerde hij muziek voor kleine amateurtheater en filmproducties.

Het Engelse MoMT Records nodigde Maxim met G-GAP uit voor een remix-bijdrage die verscheen op de compilatie Replicate 01 – (A Tribute to Front Line Assembly), een van zijn favoriete elektronische bands, in 2003. In een artikel door voormalig webzine Gothronic werd Maxim met G-GAP in een rijtje met o.a. Tom Holkenborg (Junkie XL) genoemd als een van de Industrial-pioneers van de Lowlands. Mede door zijn brede muzieksmaak besloot hij in 2003 om samen met een goede vriend Tuxedo Bandido op te richten en een ander geluid van zichzelf te laten horen.

Het onverwachte succes hiervan mondde uit in lovende recensies, vele regionale en landelijke optredens en airplay. Hierdoor werden, afgezien van wat remixen voor andere artiesten (Front Line Assembly, Templo Diez, Danny Vera), zijn overige aspiraties echter wat naar de achtergrond geschoven. Inmiddels is daar verandering in gekomen, Massimo Tutti is na M.E.F. (Maximum Electric Field) en El Maxicano het derde nieuwe soloproject wat verschijnt. Met Massimo Tutti is hij op verschillende Amerikaanse zenders verschenen (The Retro Cocktail Hour (Kansas) en The Exotic Tiki Island radio). De focus van deze projecten ligt in eerste instantie bewust op de muziek, productie en visuele vorm i.p.v. live vertolking.