×

Nieuws

15 april 2013

Mavis Staples en Jeff Tweedy werken opnieuw samen

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Anti

Soul/gospel legende Mavis Staples heeft een tweede album opgenomen met Wilco’s Jeff Tweedy. Onder de titel One True Vine zal het nieuwe album op 24 juni uitkomen. Het is de opvolger van het in 2010 met een Grammy bekroonde album You Are Not Alone. Het album bevat 10 songs waaronder speciaal voor Staples geschreven nieuwe songs van Nick Lowe en Tweedy en covers van onder meer Funkadelic en Low. Het album kan als het meest persoonlijke album uit Staples’ carrière gezien worden.

Wederom opgenomen in The Loft, Wilco’s eigen studio in Chicago, speelde Jeff Tweedy vrijwel elk instrument in en vroeg hij zijn 17-jarige zoon Spencer voor de drums. Vanaf albumopener Holy Ghost, geschreven door Alan Sparhawk van Low (wiens laatste album The Invisible Way ook door Tweedy werd geproduceerd) tot de nieuwe Tweedy compositie Jesus Wept, is duidelijk te horen dat Staples stem in de jaren alleen maar in kracht en emotie is toegenomen. Ook in Nick Lowe’s gedreven Celestial Shores, Funkadelic’s Can You Get To That, en Pops Staples’ uplifting I Like The Things About Me glorieert Staples.

Staples’ eerste samenwerking met Tweedy, You Are Not Alone, betekende een wereldwijd success voor Staples. Niet alleen kreeg het album geweldige kritieken in de pers maar ook de verkoop van het album was zeer succesvol. Mavis trad over de gehele wereld, in uitverkochte zalen, op en deed in thuisland Amerika alle belangrijke tv shows. Een van de hoogtepunten was haar emotionele bijdrage aan de ‘Tribute To Levon Helm’ bij de 2013 Grammy’s uitreiking, waar ze het podium deelde met Elton John, Mumford & Sons, Brittany Howard (The Alabama Shakes), T Bone Burnett en Zac Brown.

Tracklisting One True Vine:

  1. Holy Ghost
  2. Every Step
  3. Can You Get to That
  4. Jesus Wept
  5. Far Celestial Shores
  6. What Are They Doing in Heaven Today
  7. Sow Good Seeds
  8. I Like the Things About Me
  9. Woke Up This Morning (With My Mind On Jesus)
  10. One True Vine