×

Nieuws

23 januari 2011

Ferdinand Povel wint VPRO/Boy Edgar Prijs 2011

Geschreven door: Norbert Tebarts

En de winnaar is… Ferdinand Povel! De tenorsaxofonist en docent heeft de VPRO/Boy Edgar Prijs 2011 gewonnen, de belangrijkste prijs in Nederland op het terrein van de jazz en geïmproviseerde muziek. Een deel uit het juryrapport:

“Povel is een verfijnd stilist die een aansprekend breed geluid koppelt aan een vloeiende, melodieuze manier van soleren. Zijn improvisaties zijn helder gestructureerd en toegankelijk zonder dat ze daarbij aan avontuurlijkheid inboeten.”

“Povel is een inventief musicus die binnen het kader van de hardbop in staat is gebleken met onverminderd elan en enthousiasme op het hoogste niveau te blijven presteren.”

“Zijn kwaliteiten zijn zeker ook in het buitenland opgemerkt. De lijst van musici met wie Povel heeft gespeeld, leest als een wie is wie in de jazz: Dexter Gordon, Sarah Vaughan, Philly Joe Jones, Maynard Ferguson, Kenny Clarke, George Gruntz, Tete Montoliu, Woody Shaw en Jimmy Knepper.”

De prestigieuze prijs bestaat uit een plastiek van Jan Wolkers en een geldbedrag van 12.500 euro. De uitreiking is pas maandag 16 mei 2011, tijdens een feestelijk programma in het Bimhuis (Amsterdam). De VPRO zendt dit live uit op radio 6 (van 20:00 t/m 24:00 uur). Ook is het te zien, als videocast op het internet via vprojazzlive.radio6.nl.