×

Nieuws

01 februari 2017

Father John Misty presenteert Pure Comedy: The Film

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Bella Union

Zoals we vorige week al aangaven moeten we nog tot 7 april wachten op het nieuwe Father John Misty album, de opvolger van het meesterlijke I Love You, Honeybear dat wij album van het jaar 2015 maakten. Maar na het verschijnen van de titeltrack is er nu alweer een track van het nieuwe/derde Father John Misty album Pure Comedy online gekomen. En om maar gelijk duidelijk te zijn: Ballad of the Dying Man is een al net zo verpletterend mooie song als de titeltrack.

Tegelijkertijd is er een 30 minuten film over de totstandkoming van het album online gekomen. Een documentaire met ‘verrassende’ trekjes die zeer de moeite waard is. Vooral ook omdat er volop flarden van de songs van het nieuwe album te horen zijn. Demo’s voor het nieuwe album werden gedurende 2015 opgenomen in de studio van (andere held) Jonathan Wilson, die wederom naast Tillman (aka FJM) co-producer is. De ‘echte’ opnamen vonden plaats in de zomer van 2016 in de fameuze United Studio’s die meer bekend staat als Ocean Way studio’s en waar in het verleden The Beach Boys en Frank Sinatra graag opnamen.

Met de opnamen voor Pure Comedy was Wilson in alle facetten aanwezig maar had hij ook de hulp van de geweldige toetsenman Thomas Bartlett en de onnavolgbare Nico Muhly. Arrangementen voor strijkers, blazers en koor werden geschreven door de Gavin Bryers, die ook in de studio de muzikanten dirigeerde. De hoes van Pure Comedy werd getekend en ontworpen door de van The New Yorker bekende Ed Steed.

Het album komt zowel op CD, met vier verschillende covers, als op dubbelalbum, ook weer met 4 verschillende hoezen, uit. Deluxe pre-orders voor het vinyl krijgen een gelimiteerde single met het vermaarde, nooit uitgebrachte, Real Love Baby op de A-kant en Rejected Generic Pop Song op de B-kant.

Grant James, die eerder de video’s maakte voor Funtimes in Babylon en I Love You, Honeybear, en Tillman zelf maakten ook Pure Comedy: The Film, een documentaire of de totstandkoming van het nieuwe album. In zwart-wit geschoten ziet die film en schitterend uit. Er was in de studio een crew met zes personen aanwezig die de gehele opnamen aanwezig waren en met allerlei apparatuur alles wat mogelijk filmden/opnamen. Hilarisch in het slot van de film waarin Tillman een liefdesverklaring aan sound engineer Trevor Spencer zingt.

[youtube_sc url= JJmv9cqqO7c]