×

Nieuws

05 februari 2013

Elliot Brood voor uitgebreide tour in Nederland

Geschreven door: WiM Redactie

De mannen van Elliott Brood zijn altijd reizigers geweest. Het uit Toronto afkomstige trio schrijft songs met een verleden in gedachten en het hoofd in deze tijd. En ze zijn ook nog behoorlijk op reis geweest ook, gewapend met akoestische gitaren en banjo’s trokken ze via thuisland Canada de grenzen over om hun opwindende muziek te laten horen. Voor hun nieuwe album Days Into Years putten ze uit de geschiedenis van het oude Europa. Op hun eerste tour door Europa in 2007 trokken ze door van Frankrijk. Zanger Mark Sasso, gitarist Casey Laforet en drummer Stephen Pitkin, allen enthousiast over de militaire geschiedenis, besloten niet de grote, snelle tolwegen te nemen maar het platteland te ontdekken. Natuurlijk kwamen ze ook de begraafplaatsen tegen waar vele Canadezen liggen begraven.

“We’d been driving through Belgium and France, always passing by these historical war places and we decided to pull over and take this one in,” vertelt Mark. “We saw all these Canadian names, and it really resonated with us, these young guys that had gone off to war. I knew all about it from reading books, but when you actually visit a place where the battles were, it hits you a lot harder. We said, ‘We need to write a record about it.'”

Days Into Years is Elliott Brood’s derde volledige album en de opvolger met een Canadese Polaris Prize genomineerde album Mountain Meadows (2008). Als hun voorgangers, inclusief de 2004 debuut EP Tin Type en 2006’s voor een Juno genomineerde Ambassador, is het nieuwe album geworteld in de geschiedenis maar verbonden met zeer persoonlijke verhalen die soort van filmische inslag hebben. Het album werd opgenomen met co-producer John Critchley in de Green Door Studios in Toronto en Avening Town Hall in Ontario. De songs op het album klinken beduidend steviger dan hun voorgaande werk. Het gebruik van electrische gitaren in de mix met de mandoline, de weldadige meestemmige vocalen, piano en het hevig stampen van de voet creëert een spoun die de band “loud, heavy and rock ‘n’ roll” noemt. Sinds de oprichting van de band in 2002, is Elliot Brood een Canadees muziek instituut geworden. (Hun uit 2004 stammende campus radio hit Oh, Alberta! Is in Canadese een onvervalste klassieker!) De band toured over de jaren met Wilco, Blue Rodeo, Corb Lund en The Sadies, en speelde op festivals in Noord Amerika, Europa en Australië. Elliott BROOD bestaat uit Casey Laforet (akoestische gitaar, electrische gitaar, bass pedals, bass gitaar, mandoline, banjo, lap steel, zang) Mark Sasso (banjo, gitaar, harmonica, zang) en Stephen Pitkin (percussie, drums, piano, zang).

De band doet, zoals eerder vermeld, een fijne trits Nederlandse steden aan. Laat de kans om de band te zien niet aan je ontsnappen.

Nederlandse Tour:

  • 07-2-13: ’t Kaffee, Middelburg
  • 08-2-13: Paradiso, Amsterdam
  • 22-2-13: Roots On The Road, Spijkerboord
  • 23-2-13: Burgerweeshuis, Deventer
  • 24-2-13: Perron 5, Venlo
  • 01-3-13: ’t Paard, Den Haag