×

Nieuws

06 januari 2023

Eerste track van Peter Gabriel’s i/o: Panopticom

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Real World Records

Vandaag, 6 januari 2023, kunnen we voor het eerst luisteren naar een nummer van het nieuwe album van Peter Gabriel, i/o, Panopticom. 

Peter brengt de nummers met volle maan uit en koppelt aan elk nummer een kunstwerk. Dat is hier Red Gravity van David Spriggs.

Panopticom brengt je gevoelsmatig terug naar tijden van weleer. Hoewel het op het eerste gehoor al duidelijk is dat we naar Peter Gabriel luisteren, ademt het nummer de klank van de albums van vóór So. Zeer fraai gezongen! Natuurlijk, dit is nog maar één nummer, maar het gegeven dat Peter de samenwerking heeft gezocht met Tony Levin, David Rhodes en Manu Katché en ook Brian Eno belooft veel goeds voor het album. En, niet te versmaden, Peter vroeg niemand minder dan Ríoghnach Connoly, inderdaad, van The Breath, voor de achtergrondzang. Het zou mooi zijn als ze nog een nummer met hem zou gaan delen.

Panopticom is tekstueel geïnspireerd door het werk van drie organisaties: Forensic Architecture, Bellingcat en de door Peter zelf mede opgerichte mensenrechtenorganisatie Witness. Het laat zien hoe betrokken Peter nog steeds is bij mensenrechten en hoe zeer hij transparantie en achterhalen van de waarheid hoog in het vaandel heeft staan. Meer weten over de achtergrond bij het nummer? Volg dan deze link.

Er is nog geen releasedatum voor i/o bekend gemaakt. Met het gegeven dat er steeds nummers worden vrijgegeven met volle maan, kan het nog even duren. Het is hoe dan ook minder lang dan dat er inmiddels aan wachttijd verstreken is sinds het vorige album. En het is gewoonweg erg fijn dat er nieuw werk van Peter aan komt: ouderwets spannend!

Peter gaat dit jaar touren en doet daarbij op 5 juni het Ziggo Dome in Amsterdam aan, 6 juni het Sportpaleis in Antwerpen en op 10 juni Keulen; er zijn sowieso meerdere Duitse data aangekondigd.

 

Foto Peter: Nadav Kander