×

Nieuws

17 januari 2012

Eef van Breen brengt Changing Scenes

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Challenge

Initiatief, verbeelding, iets los maken van de context, verandering. Changing Scenes is het nieuwe album van Eef van Breen, dat eigenlijk niet een album maar een project genoemd moet worden. De nieuwe cd zal pas in april uitgebracht worden, maar naast het nieuwe album staat er nog veel meer op stapel.

Eef van Breen (34) wil de luisteraars van dit album een ervaring bezorgen die verder gaat dan alleen het auditieve. Hij wil beelden oproepen door de realiteit te betrekken; namelijk de wereld waarin iedereen leeft. “Niet alleen de dromerigheid, ook de frustratie, melancholie, energie en agressie.” aldus Eef. “Alle toestanden van de mens. Dit kan door de context te veranderen.” Zo noemt hij bijvoorbeeld een boek lezen op een druk kruispunt, maar ook een ontbijtje voor een vriendin midden op straat is de context veranderen. Zolang je je verbeelding maar gebruikt.

“Zoals ik hoop dat de onverwachte muzikale wendingen op mijn album Changing Scenes de muziek interessanter maken, zo kunnen onverwachte gebeurtenissen in het dagelijks leven, het leven interessanter maken.” vertelt Eef over het album. “Welke dingen inspireren, vallen op, leggen nieuwe verbindingen in je hoofd? Het onverwachte binnen de context. En daarbij; het inspireert mensen om je heen om hetzelfde te doen! Het album Changing Scenes en het bijbehorende Change Your Scene concept kan je ogen openen voor het bijzondere binnen het gewone, verrijkt je met beelden, geluiden, anekdotes die er eerst nog niet waren.”

Projecten

Naast de geheel vernieuwende cd staan er meer projecten klaar. Tussen 22 februari en 4 maart zullen er in de Fokker Terminal in Den Haag tien balletvoorstellingen plaatsvinden. Het ballet, gecomponeerd door Eef met choreografie van Lonneke van Leth is een ‘uncut version’ van het Zwanenmeer. De voorstelling begint waar het klassieke ballet eindigt: met de tragische zelfmoord van de twee hoofdrolspelers ‘Siegfried en Odette’. Als in die beroemde ‘laatste’ seconde waarin het hele leven als een film voorbij flitst, komen scènes uit het verhaal voorbij in de gedachten van prins Siegfried en witte zwaan Odette. Deze uitvoering bevat nog nooit eerder vertoonde scènes. Hoe het meer ontstaat uit de tranen van Odette’s moeder, waarom de meisjes veranderen in zwanen.

De muziek van deze voorstelling zal terug te horen zijn op het album Changing Scenes die tijdens de voorstellingen exclusief in de voorverkoop zal gaan. Op 3 februari zal er in De Doelen (Rotterdam) een concert zijn waar de muziek van Changing Scenes te horen is.