Nieuws

08 september 2010

ECMCast: Aflevering 12 & 13

Geschreven door: WiM Redactie

Hij draait oude, maar ook de allernieuwste muziek uit de uitgebreide catalogus van ECM Records en ECM New Series: presentator, musicus en jazzconnaisseur Hans Mantel. Sinds kort presenteert hij de ECM-podcast, dé nieuwe podcast voor de muziekliefhebber. De afleveringen zijn te beluisteren via de ECM website en ook wij plaatsen ze nu door (abonneren via iTunes of de ECMCast RSS feed kan ook).

[audio:http://www.ecmrecords.nl/rss/mp3/ecmcast-nl-show12.mp3|titles=Aflevering 12|artists=ECMCast]

ECMCast; Aflevering 12

Louis Sclavis heeft zijn stempel gedrukt op de Franse jazzscene, maar ook daarbuiten. Na podcast 11 heeft Hans Mantel de smaak te pakken en wil de ECM-liefhebber nog een track laten horen van de cd L’Affrontement Des Pretendants van het kwintet van Sclavis. Een mooie, aangrijpende suite: Hommage A Lounes Matoub.

Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan ECM New Series: de cd van de sonisch fantasievolle Zwitserse componist Alfred Zimmerlin Euridice, uitgevoerd door Carmina Quartett, Aequatuor & het Aria Quartett. U hoort Orpheus, Euridice. Dan weer terug naar de jazz. Manfred Schoof speelt op zijn laatste cd onder meer ook met de Nederlandse pianist Jesper van ‘t Hof. Maar op de track die we horen in deze podcast hoort u trompettist Schoof o.a. met pianist Rainer Bruninghaus (welbekend van de Jan Garbarek Group). Gespeeld wordt Old Ballad, van de recente cd Resonance. Het is een dubbel cd van dit kwintet met het zeer herkenbare prachtige ECM-geluid. Keith Jarrett kan niet ontbreken in deze podcast, met zijn Standards Trio. Van Standards Live het nummer Falling In Love With Love uit 1985, uit de beginjaren van het trio. Van de gloednieuwe cd And If van het Anat Fort Trio horen we tot slot Something Bout Camels. Het trio bestaat uit Anat Fort piano Gary Wang contrabas en Roland Schneider drums. Een trio om inde gaten te houden!

[audio:http://www.ecmrecords.nl/rss/mp3/ecmcast-nl-show13.mp3|titles=Aflevering 13|artists=ECMCast]

ECMCast; Aflevering 13

In de 13e aflevering van de ECM podcast aandacht voor de band Food met Thomas Stronen drums, live-electronics / Iain Ballamy tenor- en sopraan sax/ Nils Petter Molvaer trompet, electronics / Christian Fennesz gitaar, electronics. Van het album Quiet Inlet draait Hans Mantel het nummer Tobiko. Van de klassieke New Series worden vervolgens twee delen gedraaid van componist Thomas Larcher, van de cd Madhares: Madhares (String Quartet no. 3), deel 4 Sleepless 2 en deel 5 A Song From ?, uitgevoerd door Quatuor Diotima.

Uiteraard ook in deze afevering de telkens terugkerende naam van Keith Jarrett. Met zijn Standard Trio speelt hij het bekende When I Fall In Love van het album Still Live. Van het Anouar Brahem Quartet en de cd The Astounding Eyes Of Rita is de wonderschone track Stopover At Djibouti te horen. Charles Lloyd keert ook regelmatig terug bij Hans Mantel. Dit keer laat hij iets horen van de cd Jumping The Creek: Georgia Bright Suite. Dit Quartet bestaat uit: Charles Lloyd tenor & alt sax, taragato / Geri Allen piano / Robert Hurst contrabas / Eric Harland drums, percussie.

Dan keren we weer even terug naar de klassieke muziek: Till Fellner speelt op onnavolgbare en verfrissende wijze Bach: Book 1 – Prelude #7 In E Flat, BWV 852 en Book 1 – Fugue #7 In E Flat, BWV 852 (van de cd Das Wohltemperierte Klavier). Tot slot muziek van gitarist Ralph Towner: van het album Time Line het nummer Come Rain Or Come Shine.