×

Nieuws

16 mei 2022

De Werf, oefenruimte en studio van de Nits, door brand verwoest

Geschreven door: WiM Redactie

Nits Werf

Zo positief als het voorlaatste Nits-nieuws was – de release van een nieuw album in september – zo triest is het laatste nieuws dat vanmiddag tot iedereen kwam: de Werf, de thuisbasis van de Nits is vandaag door brand verwoest. De band maakte al ruim veertig jaar gebruik van het gebouw, dat als een bescheiden bastion tussen de grote kantoorpanden van Sloterdijk lag.

Zanger/gitarist Henk Hofstede vertelde NH Nieuws vandaag dat de gehele bandapparatuur in de Werf stond, alsmede de instrumenten en een gedeelte van het archief. Het alarm ging vandaag af, drummer Rob Kloet ging kijken en trof al een flink vuur aan. Een woordvoerder van de brandweer deelde mee dat de brand aan de achterzijde van het pand was begonnen, aan de buitenzijde. Verder onderzoek wordt afgewacht.

De Werf, een voormalige gymzaal, was zowel oefenruimte als opslagruimte én studio van de Nits. Vele albums van de band – of delen van albums – waren hier opgenomen, van oude klassiekers als Omsk en In the Dutch Mountains tot recent werk als Malpensa, angst en Knot. Ooit, lang geleden, was de Werf ook nog de oefenruimte van andere bands naast de Nits, zoals The Tapes en The Dutch.

Met de brand gaat er dan ook een enorm stuk muziekgeschiedenis verloren. De financiële schade is vanzelfsprekend groot, de emotionele schade nauwelijks te bevatten. Laten we hopen op ruimhartige ondersteuning van de Nits, al bijna 50 jaar een sieraad voor de Nederpop. Een mooie benefietactie zal een kwestie van tijd zijn. De band is aangeslagen maar, zoals de foto al aangeeft, niet knock out. Zelf schreef de band vandaag: ‘Everything is lost. Situation is difficult for us but we will continue. More news to follow’.