×

Nieuws

06 november 2012

CITIZENS! mag morgen los in Paradiso

Geschreven door: Tirtsa Haas

Citizens2

Min of meer hetzelfde geluid, maar met een andere bandsamenstelling en andere bandnaam. Het voormalige Official Secrets Act heet nu CITIZENS! en staat woensdagavond 7 november voor het eerst als hoofdact in Paradiso. In mei speelde de band al op London Calling in Paradiso, maar nu mag het Londense CITIZENS! het kunstje herhalen voor eigen publiek. Written in Music stelt de band graag even voor.

Debuutalbum Here We Are kwam eerder dit jaar uit en werd geproduceerd door Franz Ferdinand-zanger Alex Kapranos. Bij het horen van een demo van CITIZENS! was Kapranos gelijk om en besloot hij het debuut te produceren. De nummers op Here We Are zijn slimme, vrolijke en catchy indiepopliedjes, maar hebben ook een duidelijk zwaarder en kunstzinniger tintje meegekregen. True Romance is als opener erg prettig met een heerlijke melodie en catchy synths en de ritmische gitaren geven het nog net wat extra’s. Nummers als Reptile, met een Bowie-achtig randje, en (I’m In Love With Your) Girlfriend, een nummer dat het erg goed live doet, zijn ook echte highlights. De jongens van CITIZENS! weten eersteklas nummers te schrijven met telkens een vleugje elektronisch jaren tachtig geluid in de mix. Denk het artsy intelligente Franz Ferdinand met wat disco erdoor van Hot Chip en de catchy sound van hun hippe Kitsuné-labelgenoten Two Door Cinema Club.

Frontman Tom Burke mag dan doen denken qua stemgeluid aan Alexis Taylor van Hot Chip, maar schijn bedriegt. De volwassen Burke weet de ziel binnen te dringen en te imponeren met zijn stem. Pop mag dan de laatste jaren een wat saaie reputatie hebben gekregen, met bands als CITIZENS! is helemaal niets mis. Pop met de pittigheid en kracht van CITIZENS! is pop met een hoofdletter P maar toch cool. Morgen mag Paradiso lekker genieten van deze energieke live band en catchy nummers.

Een voorproefje van (I’m In Love With Your) Girlfriend live:

https://www.youtube.com/watch?v=jSEFUJIWR5k