×

Nieuws

15 maart 2012

Brad verenigt zich

Geschreven door: Edgar Kruize

Label: V2

Met dank aan de bijdragen van Shawn Smith, geldt BRAD als een van de meest interessanten ‘bijprojecten’ die uit de Pearl Jam stal is voortgekomen. Op 30 april verschijnt United We Stand, het vijfde album van het viertal.

Na het ontploffen van Pearl Jam als ‘grunge superband’ in 1991 en 1992 vond gitarist Stone Gossard in BRAD in 1993 een muzikale uitlaatklep voor andere stijlen. Met name het uiterst funky 20th Century van het debuut Shame lag muzikaal mijlenver verwijderd van de lompe rock die hij met Pearl Jam maakte. Al schoof BRAD muzikaal op latere albums wat meer richting singer-songwriter, soul en psychedelische rock. Naast Gossard vormen zanger/pianist Shawn Smith en drummer Regan Hagar de vaste kern van de band. Jeremy Toback was originele bassist, maar in de line-up van nu bast Keith Lowe. De muzikanten maken deel uit van een hechte club wiens muzikale historie ver terug loopt en langs allerlei bands als Malfunkshun, Mother Love Bone, Satchel, Pigeonhed en het project From The North loopt. Om er maar een paar te noemen.

Inmiddels is de band er wel uit dat BRAD ‘een blijvertje’ is. “At this point, we’ve been a band for 19 years and realized we aren’t going anywhere”, aldus Gossard in het persbericht over het nieuwe album. “It’s a really fun band, a creative music group. It’s just a time in our lives where we love getting together and making music.” Waar eerdere albums veelal in en vloek en een zucht werden opgenomen tussen andere projecten door, is voor United We Stand langer gewerkt. Dit omdat nu niet eens andere bands in de weg zaten, maar het familieleven. “We’re all family guys and no one was willing to stow away in the cave and not see their kids”, aldus Regan Hagar. Andere verplichtingen zorgen er voor dat de band waarschijnlijk ook dit keer weer de oversteek naar Europa zal gaan maken voor optredens.

Luister hier naar de eerste single A Reason To Be In My Skin: