×

Recensie

Jazz

15 september 2022

Joshua Redman, Brad Mehldau, Christian McBride & Brian Blade

LongGone

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Nonesuch Records

LongGone Joshua Redman, Brad Mehldau, Christian McBride & Brian Blade Jazz 4.5 Joshua Redman, Brad Mehldau, Christian McBride & Brian Blade – LongGone Written in Music https://writteninmusic.com

LongGone is de snelle opvolger van het uitstekende tweede samenwerkingsalbum Round Again van het superjazzkwartet Joshua Redman, Brad Mehldau, Brian Blade en Christian McBride dat in de zomer van 2020 verscheen. Helemaal als je bedenkt dat hun eerste samenwerking op het Joshua Redman album Moodswings al uit 1994 was.

LongGone pakt eigenlijk ook gewoon door waar Round Again ophield. Zoals eerder ook al gezegd, waren de muzikanten allen op het punt van groots doorbreken toen ze tenorsaxofonist Redman als het Joshua Redman Quartet bijstonden op Moodswings. Dat was bij Round Again natuurlijk volledig anders. Op eigen kracht hadden ze hun jazzwegen al ruimschoots bewandeld, soms zelfs met elkaar.

Dat de creativiteit in de studio optimaal was bewijst LongGone. Het zijn de opnamen die toen gemaakt waren en niet werden gebruikt voor Round Again die nu LongGone maken. En de kwaliteit van de composities, allen geschreven door Redman, zijn al net zo spannend en ijzersterk als die van Round Again.

Net als op Round Again is ook op LongGone het elkaar moeiteloos vinden de grote attractie. Als muzikanten alleen maar op de doorgroei, laten drummer Blade en bassist McBride maar weer eens horen wat een wonderbaarlijke ritmetandem ze zijn. Zo vloeiend, vrij en virtuoos samenspelend hoor je echt maar heel weinig. De combinatie Redman en Mehldau blijft al net zo adembenemend.

Het machtige saxspel van Redman geeft ook Mehldau, Blade en McBride in de titeltrack vleugels. Magnifiek hoe de mannen om elkaar heen spelen en weer samenkomen. Het eerder uitgebrachte Disco Ears is al net zo ijzersterk en opwindend. Het ingetogen startende en fraai improviserend uitmondende Statesque, het lekker turbulent klinkende Kite Song en bluesy Ship to Shore maken een wel heel fraai kwintet aan composities.

Dat de magie tussen de muzikanten live al net zo geldend is bewijst het slotstuk van het album Rejoice. Geschreven door Redman in de begin jaren negentig en in studioversie gebruikt op zijn Moodswings album klinkt deze live uitvoering van het San Francisco Jazz Festival zo opwindend als waarop je met deze vier muzikanten hoopt. Hun jazz klinkt zo soulful als je normaliter alleen maar kunt dromen.

LongGone is een zeer waardevolle aanvulling op Round Again van twee jaar terug. Met een op dat album vrijwel geheel afgeblazen tour door de Covid pandemie en met dit nieuwe album als extra kunnen de aangekondigde concerten van de komende avonden alleen maar diepgekleurder de agenda in. (1 november: Concertgebouw, Amsterdam en 8 november: Bozar, Brussel). Wat een muzikanten, wat een overweldigend goede muziek! 1. Long Gone
 2. Disco Ears
 3. Statuesque
 4. Kite Song
 5. Ship to Shore
 6. Rejoice

Kant A:

 1. Long Gone
 2. Disco Ears
 3. Statuesque

Kant B:

 1. Kite Song
 2. Ship to Shore
 3. Rejoice