×

Nieuws

21 maart 2011

Blueslegende Pinetop Perkins overleden

Geschreven door: Norbert Tebarts

Op 97 jarige leeftijd is blueslegende Pinetop Perkins overleden. Zijn dood markeert het aflopen van een tijdperk: Perkins was namelijk één van de laatste nog levende én nog spelende van de ‘oldschool’ Deltablues legendes.

Op 7 juli 1913 werd hij in Belzoni (Mississippi) geboren als Joseph William Perkins. De pianist verwierf grote naam met zijn stevige spel op de toetsen. In zijn 80 jarige(!) carrière speelde hij met de crème de la crème van de Blues: Sonny Boy Williamson, Ike Turner en Muddy Waters, om er een paar te noemen.

Eerder dit jaar won Perkins nog de Grammy in de categorie ‘best traditional blues album’ voor het album Joined At The Hip: Pinetop Perkins & Willie ‘Big Eyes’ Smith. Met deze prijs was hij de oudste winnaar van een Grammy ooit.

Ondanks zijn hoge leeftijd was hij dus nog altijd actief: regelmatig speelde hij in bluesclubs in Austin en volgens zijn manager had hij voor 2011 sowieso nog meer dan twintig optredens geboekt. Daarnaast hadden Perkins en Willie Smith plannen om weer een nieuw album op te nemen.

Perkins overleed op maandag 21 maart aan een hartstilstand. Het einde van een tijdperk, maar mede dankzij Pinetop Perkins zal de Blues altijd blijven leven.